Categorie: "Boeken"

Van immigrantenjongen tot profvoetballer

Soms zijn voetballers meer dan voetballers. Dan zijn ze een voorbeeld, een rolmodel. Een voorbeeld waarom er meer in het leven zit dan je denkt. Het boek ‘Ik, Zlatan’ vertelt het verhaal van Zlatan Ibrahimović. De voetballer die gered is door zijn voetbaltalent. Hij doorstond een moeilijke jeugd in een achterstand wijk in Malmö. Ondanks vele tegenslagen en diepe dalen heeft hij nu toch een indrukwekkende voetbalcarrière achter de rug. Een verhaal wat veel kinderen hoop geeft.

Een moslimmeisje in Nederland

Begin januari kwam het kinderboek ‘Moslimmetje spelen’ uit van Amina Sebbar. Het leven als moslimmeisje in Nederland wordt hier op kinderlijke wijze verteld. Heel handig voor de jonge meisjes die hier in Nederland wonen en opgroeien in een islamitisch gezin. Voor deze meisjes kan Sarah, de hoofdpersoon uit het boek, een rolmodel zijn.

Meer wij-gevoel bij therapie voor vluchtelingen

Ook migranten en vluchtelingen kampen met psychische problemen. Als eerste is het voor deze groep niet makkelijk om hulp te zoeken hiervoor. Voor iedereen niet. Maar er zijn culturen waar psychische problemen niet erkend worden. Hulpverlening voor migranten en vluchtelingen heeft daarom een ander soort aanpak nodig. Vrijdag 2 december vindt de boekpresentatie “Traumaverwerking met vluchtelingen” plaats. Het boek is geschreven door Fariba Rhmaty, die zelf mensen heeft behandeld met een vluchtelingenachtergrond.

Bekijk foto’s en werk van Hella Haasse in het Literair Museum

De dood van Hella Haasse heeft een wonderbaarlijke beweging teweeg gebracht. Dit was ook merkbaar op Multiculti.blog.nl. Als je behoefte hebt aan meer informatie over Hella Haasse en haar werk, dan kan je terecht in het Literair Museum in Den Haag. Hier vind je informatie over haar leven Indië in de vorm van foto’s en andere documenten. Ook liggen daar manuscripten van haar romans en zelfs haar aantekeningen. Een boeiende collectie die laat zien hoe de schrijfster leefde met meerdere culturen.

Hella Haasse beschreef vervreemding van de eigen cultuur

Hella Haasse

Gisteren werd de film Oeroeg uitgezonden op televisie. Uiteraard naar aanleiding van het overlijden van de schrijfster Hella Haasse. Oeroeg is verfilmd naar het gelijknamige boek van de schrijfster. Een verhaal waarin herkomst als thema centraal staat. Vervreemding van je eigen cultuur, je geboorteland. Geen herkenning meer in jezelf of de bevolking die leeft in jouw land van herkomst. Hoewel je zo graag wilt, je vindt geen aansluiting meer met de huidige bevolking.

Gouden Uil voor Robert Vuijsje

De Gouden Uil 2009 is toegekend aan de roman Alleen maar nette mensen van Robert Vuijsje. Het boek is zijn debuur en gaat over een jonge joodse Amsterdammer die eruit ziet als een Marokkaan en op zoek gaat naar een zwarte vrouw. Lees hier het hele artikel in NRC.

Moslims hebben genoeg van extremisme.

Gematigde moslims in Nederland en de rest van Europa bleven pijnlijk stil na de wandaden die extremisten in naam van hun godsdienst begingen. Hier en daar klonken protesten, maar de meerderheid zweeg veelbetekenend, zo luidde de kritiek van veel autochtonen. Maar dat begint te veranderen. Langzaam ontstaat een tegenbeweging. Steeds meer moslims weigeren stil toe te kijken hoe hun godsdienst door extremisten wordt misbruikt.

In het boek Opstand der gematigden schetsen Janny Groen en Annieke Kranenberg die ontluikende beweging geschetst; van de hervorming van de islam van binnenuit, het verzet tegen de bemoeienis van Marokko tot de strijd voor een volwaardig westers burgerschap. Het eerste exemplaar van Opstand der gematigden werd op 22 april in ontvangst genomen door minister Eberhard van der Laan van wonen, wijken en integratie. Bron: De Volkskrant. Foto: stock.xchng

De nootjes van het huwelijk: boek over leven tussen twee culturen.

Aysel Disbudak is sociaal ondernemer: ze heeft Unal Zorg opgericht. Dat is een zorginstelling gespecialiseerd in opvang en begeleiding van mensen met een verstandelijke handicap. Ze schreef het boek ‘De nootjes van het huwelijk’, een aangrijpend verhaal over haar leven tussen twee culturen.

“Mijn leven ging niet over rozen. Ik ben een paar keer aan de dood ontsnapt, maar er sterker uitgekomen. Ik ben gelukkig getrouwd, heb drie geweldige kinderen en een succesvol bedrijf. Mijn verleden heb ik achter me kunnen laten. Maar in mijn werk kom ik dagelijks vrouwen tegen die nog in de situatie zitten waar ik uit ontsnapt ben.

Foto: stock.xchng 

 

 

 

 

 

 

Geboren Hagenees schrijft Surinaamse kinderboeken.

Michael Tjoen-a-Choi heeft Surinaamse roots en wil kinderen met zijn boeken iets leren over Suriname. Opmerkelijk, want zelf is hij nog nooit in het land van zijn voorouders geweest. Hij moet het dan ook vooral hebben van de verhalen die hij van zijn ouders en andere familieleden hoorde. En dat waren er niet zoveel. “Ik ben best Nederlands opgevoed.” Hij besloot dat zijn verhalen niet over de giraf of de spin zouden gaan; daar waren al genoeg boeken over. Tjoen-a-Choi kiest voor andere dieren die in het oerwoud leven. Lees hier het hele artikel bij de wereldomroep.

Ik kan het me zo moeilijk voorstellen dat je nieuwsgierig bent naar het land waar je ouders vandaan komen, maar er toch niet naartoe gaat. Misschien wil hij het beeld dat hij van Suriname heeft niet verstoren?

Van Halil Gür tot Hafid Bouazza: hoe migrantenliteratuur emancipeerde.

Een kwarteeuw geleden beschreef Halil Gür allochtonen nog als aardige gastarbeiders temidden van kille Nederlanders. Heeft deze “eerste allochtone schrijver” iets gemeen met schrijvers als Hafid Bouazza en Fouad Laroui? Lees hier het hele artikel in Trouw

Een mooi artikel waarin een aantal “allochtone” schrijvers wordt genoemd en hun boeken geanalyseerd.  Foto: stock.xchng