Meer wij-gevoel bij therapie voor vluchtelingen

Ook migranten en vluchtelingen kampen met psychische problemen. Als eerste is het voor deze groep niet makkelijk om hulp te zoeken hiervoor. Voor iedereen niet. Maar er zijn culturen waar psychische problemen niet erkend worden. Hulpverlening voor migranten en vluchtelingen heeft daarom een ander soort aanpak nodig. Vrijdag 2 december vindt de boekpresentatie “Traumaverwerking met vluchtelingen” plaats. Het boek is geschreven door Fariba Rhmaty, die zelf mensen heeft behandeld met een vluchtelingenachtergrond.

In het boek wordt aandacht gegeven aan de achtergrond en situaties van vluchtelingen, de trauma’s, verliezen en psychische nood. Het geeft ook meer inzicht in de wij-cultuur van de migranten. Een cultuur waar familie een grote rol speelt.

Voor therapeuten in Nederland kan het moeilijk zijn zich in te leven in een dergelijke cultuur. Natuurlijk leven we hier met familie en gezin. Maar Nederland is de laatste decennia toch individualistisch geworden. Nederlanders zijn onafhankelijker van hun familie. In nood zijn ze in staat voor zichzelf te zorgen, ook al leven ze samen met familie. In andere culturen is familie nog belangrijker dan hier.

Het boek geeft aan hoe je familiesystemen, het genogram en de levenslijn kan toepassen in de therapie. Waar therapeuten juist leren afstand te houden, is het bij vluchtelingen juist nodig om dichterbij te komen. Tussen therapeut en cliënt moet ook een wij-gevoel gecreëerd worden.  Een gedurfde benadering van Fariba Rhmaty, maar iets wat zeker nodig is om vluchtelingen en migranten verder op weg te helpen.

Bron foto: Flickr

Lees ook:Daarom heten ze vluchtelingen
Lees ook:SPUI25 brengt Migranten in the Picture
Lees ook:Veel Polen naar de GGZ
Lees ook:Migranten stimuleren economie
Lees ook:Training interculturele communicatie in Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.