Categorie: "Film"

Movies that Matter Festival, voor de mensenrechten

Deze maand brengt Den Haag mensenrechten weer onder aandacht met het Movies that Matter Festival. Vanaf donderdag 22 maart zijn in Den Haag films, documentaires en debatten te volgen. Maar dat is niet het enige. Het Movies that Matter Festival bestaat naast films ook uit muziekoptredens, talkshows en exposities.

Omstreden liefde tussen cultuur en mannen

Een film over homoseksualiteit en moslims. De Belgische regisseur Guy Lee Thys durft het aan, en waarom ook eigenlijk niet. Van hem komt de film Mixed Kebab. Een verhaal over een moslim die zijn gearrangeerde heterohuwelijk weigert vanwege zijn liefde voor een man.

Eileen: van studieboeken naar wapenstrijd

Vanavond draait in De Balie in Amsterdam de film Eileen van filmmaker Hanro Smitsman. De film is gebaseerd op het leven van Tanja Nijmeijer. Een Nederlandse studente die naar Colombia vertrekt om les te geven in een school in Bogota. Eenmaal in Colombia wordt ze gegrepen door de scheve toestanden in de Colombiaanse maatschappij. Vervolgens komt ze in aanraking met leden van FARC. Uiteindelijk sluit ze zich aan bij de grootste rebellenbeweging van Zuid-Amerika. Eileen laat zien hoe een studente verandert in een gewapende rebellenstrijdster.

Koreaanse films in Leiden

Wat weten we nou eigenlijk van cultuur? Eigenlijk hebben we meestal een beperkt beeld van een land. We associëren het met eten, kunst of bouwwerken. Bij andere landen denken we aan armoede en oorlog. Neem een land als Korea. Vanaf 1 december vindt in het Museum Volkenkunde in Leiden het Koreaanse Filmfestival plaats. Door films sta je te kijken van de verschillende beelden van een land. Al die associaties die we hebben bij een cultuur of een land, zijn maar een klein deel van een land. Een filmfestival laat dit zien. Het Koreaanse filmfestival laat de gezichten van het verleden en het heden van Korea zien.

Palestijnen en Israëli’s komen samen in Budrus

Een onwerkelijk beeld in de film Budrus: Palestijnen en Israëli’s komen samen om te demonstreren tegen de muur in Budrus. Deze film draait morgen in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht tijdens de Palestijnse filmdag. De documentairefilm Budrus vertelt het verhaal over de opstand tegen de muur die Palestina en Israël moet scheiden, maar uiteindelijk mensen samenbrengt in een vreedzame strijd tegen het leger.

Meet the Middle East opgedragen aan Syrische cartoonist

Syrische cartoonist, Ali Farzat

Deze week kan je nog films kijken tijdens Meet The Middle East 2011 in Delft. Bioscopen in Delft draaiden diverse films met het Midden-Oosten als thema. Komende week kan je in Filmhuis Lumen nog naar films als RABAT, Half Moon en Quarantina. Het festival wordt vrijdag 4 november afgesloten met een Afterparty. Het festival is dit jaar opgedragen aan de Syrische cartoonist Ali Farzat, een mensenrechtenactivist dat het Syrische regime in zijn cartoons ter discussie stelt.

Traditie en herkenning door filmfestivals

Uit 'Mothers', een film uit Macedonie

Deze week waren weer een aantal festivals gestart. Festivals die andere culturen en landen dichterbij moeten brengen. Of juist festivals waar mensen zich weer in hun eigen cultuur kunnen begeven. Sinds ik voor Multiculti.blog.nl schrijf sta ik te kijken van alle culturele evenementen in Nederland. We denken allemaal culturen te kennen. Maar als ik dan hoor van een Joods en een Eastern Neighbours Film Festival vraag ik me toch af wat deze films anders maakt.

Joodse films en klassiekers in Tuschinski

Vandaag begint ook het Joods Film Festival in bioscoop Tuschinski in Amsterdam. Tot 30 oktober draait Tuschinski diverse Joodse films waaronder ook klassiekers van Woody Allen. Het festival opent met de film Les Hommes Libres in bijzijn van de regisseur. De opening wordt afgesloten met een muzikaal optreden van Joshua Nelson. 

Eastern Neighbours Film Festival begint met Istanbul

Geloof het of niet maar er zijn landen die niet lid zijn van de Europese Unie. Deze en andere landen staan centraal in het Eastern Neighbours Film Festival (ENFF). De bioscoop het Louis Hartlooper in Utrecht draait vanaf 26 oktober tot en met 30 oktober films uit Oost- en Zuidoost-Europese landen. Daarna volgen ook bioscopen in Amsterdam en Den Haag die films van onze oosterburen laten zien. Landen die voorbij komen zijn Turkije, Bosnië Herzegovina, Macedonië en Kroatië. Het festival opent met de film Do Not Forget Me Istanbul. Een film dat bestaat uit zes korte films gemaakt door verschillende regisseurs. Ieder vertelt zijn eigen verhaal over Istanboel, een stad met een geschiedenis die mensen bij elkaar brengt.

Amsterdam Turkish Film Festival in het teken van vrouwen en rebels

Ga dit weekend nog naar het Amsterdam Turkish Film Festival (ATFF). In De Balie draaien dit weekend nog ontzettend veel Turkse films. Allemaal met hun eigen verhaal en eigen boodschap. Vrouwen en rebels staan centraal in de films die gedraaid worden. Het beeld van vrouwen, de ontwikkeling van vrouwen, en de ontwikkeling van Turkije. De manier waarop vrouwen en Turkije worden afgebeeld in films is van grote invloed op de kijkers. Films hebben grote invloed. Ben je benieuwd wat de Turkse cinema doet met vrouwen en ontwikkeling? Ga dan naar een van de films die De Balie draait dit weekend, of bezoek ze allemaal. Het is tenslotte weekend.