Categorie: "Integratie"

Ontsnap aan de culturele chaos

Nederland probeert alle culturele groepen thuis te laten voelen. Eigenlijk creëren alle groepen hun eigen kleine wereld, in buurthuizen, in dorpen, in wijken. Al die verschillende culturen zijn een vanzelfsprekend beeld in Nederland. Of toch niet?  Is het wel zo redelijk om in Nederland bijvoorbeeld moskeeën en dergelijke te bouwen? Naar mijn inziens wel. Moslims moeten net als christelijken terecht op een plek waar ze samen kunnen komen. Toch denken veel mensen hier anders over.

Wanneer ben je een echte Nederlander?

Jurriaan Omlo heeft een proefschrift geschreven waarin hij de integratie van Marokkaans-Nederlandse jongeren in beeld brengt. Voor zijn proefschrift “Integratie én uit de gratie? Perspectieven van Marokkaans-Nederlandse jongvolwassenen” heeft hij 27 Marokkaans-Nederlandse jongvolwassenen geïnterviewd in de leeftijd van 19 tot 30 jaar.  Volgens deze jongeren wordt integratie door de Nederlandse politiek steeds meer in een negatief daglicht gezet: stigmatiserend en polariserend. Zij willen dat Nederland hun ziet als volwaardige Nederlandse burgers, die hier thuis horen en een toekomst opbouwen.

Multiculti volgens “de Braboneger”

Steven Brunswijk geeft als “De Braboneger” een verfrissende kijk op de multiculturele samenleving. Hij zegt wat veel Nederlanders denken, maar niet durven zeggen. Zijn woorden “Ik vind dat Surinamers, Somaliërs, Turken en Marokkanen teveel blijven hangen in hun eigen wereld. Dat botst in de Nederlandse samenleving. Ik heb zoiets van: je blijft hier wonen of je gaat terug.”