Categorie: "Kunst"

Een plekje voor Afrikaanse kunst

Morgen begint de Re:Rotterdam Art Fair. Een kunstevenement dat net even ietsje anders is dan de gevestigde kunstbeurzen. Op dit evenementen wordt de multiculturaliteit niet vergeten. Hier kunnen we ook enkele kunstenaars uit Afrika vinden. Het werk van Manu Bayens (Nederland), Victor Ekpuk (Nigeria/VS), Jamila Lamrani (Marokko), Eva Spierenburg (Nederland), Michael Tsegaye (Ethiopië) is te zien op de Re:Rotterdam Art Fair.

China en Brazilië voor de kleintjes

Ook deze kerstvakantie kan je weer in het Tropenmuseum terecht met de kinderen. De agenda van het Tropenmuseum is geheel in het teken voor de kleintjes. Diverse activiteiten, rondleidingen, knutselen en muziek, voor alle kinderen is er wel iets leuks te doen. De komende twee weken zijn gewijd aan de culturen van China en Brazilië.

De verlichting van de Boeddha

Het Museum Volkenkunde start het nieuwe jaar met de opening van de Boeddhazaal. Deze zaal opent in januari 2012 met een tentoonstelling van verschillende soorten Boeddha’s. Tegenwoordig zijn boeddha’s in veel winkels te vinden. Maar wat weten de leken nou werkelijk over de Boeddha’s? De verschillende betekenissen en verhalen achter de Boeddha’s? Als je meer te weten wilt komen over boeddha’s, dan kijk je vanaf begin volgend jaar je ogen uit in de Boeddhazaal van het Museum Volkenkunde in Leiden.

RijksakademieOPEN toont werk van internationale kunstenaars

Benieuwd naar de kunst van andere culturen? De Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam presenteert zaterdag 26 november en zondag 28 november het werk van kunstenaars die verbonden zijn aan de Rijksakademie. China, Mexico, Israël, Egypte, Nigeria en nog veel meer landen zijn vertegenwoordigd tijdens de RijksakademieOPEN. Op de website van de Rijksakademie vindt je de volledige namenlijst van de kunstenaars die dit jaar een plek hebben veroverd in de akademie.

Marokkaans-Joodse expositie in Leiden

Synagoge in Casablanca

Vanaf vandaag begint een tentoonstelling in Leiden met kunst uit de Marokkaans-Joodse cultuur. De collectie is afkomstig uit het Centrum voor Joods-Marokkaanse Cultuur in Brussel. De tentoonstelling begint vandaag 10 november en is te zien tot 20 december 2011. Te zien zijn schilderijen, prenten, foto’s, kaarten en affiches. Verdeeld onder drie onderdelen laat Leiden de kunst zien van kunstenaars die de Joods-Marokkaanse cultuur hebben vastgelegd.

Gezichten van gemis vastgelegd door fotografe Homeira Rastegar

Gemis, een logisch gevolg van immigratie. Een gevoel wat vaak ontkend wordt. Diep weggestopt om te overleven in een vreemd land. Maar niet meer dankzij de expositie Missing You.  De fotoreportages van Homeira Rastegar laten gemis zien aan de hand van vier fotoseries: Another Face, My Mother, Data & Sara en Moharram. Allemaal beelden waarmee diverse verhalen uit Iran wordt verteld. Iraanse vrouwen, een Iraanse migrant, een Iraans huwelijk en rouw in Iran.

Molukse tatoeages in Museum Maluku

Net als cultuur vormen tatoeages een deel van je identiteit. In het Museum Maluku in Utrecht is vanaf 25 september tot 6 mei 2012 een tentoonstelling over tatoeages. Onder de naam ‘Tattoo – who are you‘ laten zij de ‘tattoo’ cultuur zien dat leeft bij veel  Molukse jongeren. De Molukse cultuur kent verschillende tekens die met tatoeages afgebeeld worden. Deze tekens geeft een verbonden gevoel met de Molukken.

Plantage Zondag vertelt de koloniale zeevaartsgeschiedenis van het Tropenmuseum

Vandaag is het Plantage Zondag in het Tropenmuseum. Op Plantage Zondag krijgen bezoekers de kans het Tropenmuseum zelf te leren kennen. Het Tropenmuseum is een van de instellingen die de multiculturele samenleving op ontspannende wijze laat zien. Naast ontspanning biedt het educatie, kunst, dans en theater uit alle culturen van de wereld.

Javaanse dans en maskerdans vult RASA deze avond

Indonesië-liefhebbers kunnen kijken naar Javaanse dans in het RASA gebouw in Utrecht. Kijk naar dansen die afkomstig zijn uit het oude Java. In het verleden opgevoerd voor de sultans van Yogyakarta, Cirebon en Madura. Geliefd door het volk en gedanst in de desa’s. De Javaanse dans is een van de dansen die geroemd wordt uit de Indonesische cultuur. Een expressie wat menigeen boeit. RASA haalt deze dansen dichterbij. Mooie Javaanse dansvoorstelling zijn niet alleen meer voor de sultans, maar voor ons allemaal.

Indrukwekkende foto’s van Oscar Motuloh in Tropenmuseum

Feesten, dans en muziek zijn natuurlijk een aantrekkelijke manier om cultuur te laten zien. Toch bestaat cultuur ook uit andere beelden. In het Tropenmuseum hangt tot 20 november 2011 nog het werk van Oscar Motuloh. Zijn fotografische beelden laten de andere kant van Indonesië zien. Foto’s met daarop een vernietigd en wild cultuurlandschap dat slachtoffer is geworden van natuurgeweld. De gevolgen van tsunami’s, aardbevingen en modderstromen staan vastgelegd op de foto’s van Motuloh. Geen swingende kleuren, maar indrukwekkende zwart-wit foto’s.