Categorie: "Muziek"

Fanfare zoekt Arabische zangers

De Fanfare van de eerste Liefdesnacht zoekt Arabisch sprekende zangers. Op dit moment werken zij aan een cd met Arabische nummers. voor een nummer willen zij nog meer zangers die de Arabische taal spreken. De Fanfare is een Amsterdams straatorkest dat in verschillende plekken op de wereld optreed. Onlangs traden zij nog op in de bezette gebieden Palestina.

De top van Indiase zang in RASA

Vanavond maakt RASA in Utrecht ruimte voor de Indiase muziek van Pushkar Lele. Hij is afkomstig uit Pune in India en wordt een natuurtalent genoemd. De nu 33-jarige zanger behoort nu tot de top van de Indiase liedkunst. Zijn repertoire bestaat uit licht klassieke thumri’s, tappa’s (volksmelodieën) en bhajans, liederen van de Hindoes.

Turkse ‘rock’ van Özlem Tekin

Weer een vrouw die mij inspireert, Özlem Tekin. Morgen treedt zij op in Paradiso. Ze wordt aangekondigd als een Turkse rockzangeres. Haar promotiefoto’s maakten mij wakker. Een stoere meid met allerlei kleuren in haar haar en tatoeages. Geboren in Californië, maar ging naar Turkije om daar aan het conservatorium te studeren. Ze zong in de Turkse popgroep Volvox en nadat deze uit elkaar gingen besloot ze voor een solo muziekcarrière te gaan. Na haar tweede solo-album werd ze gezien als de rockchick, stoer en stout.

Andy Tielman, die naam ken ik…

Ik ben geboren in Indonesië. Mijn vader komt uit Indonesië. Veel mensen verwachten dat ik door de Indonesische kant van mijn familie de taal spreek. Maar dat helaas niet. Wel eet ik het eten waar het land zo om gewaardeerd wordt. En ben ik opgegroeid met Indo-rock. Mijn vader is een grote fan van Indo-rock. Zo groot, dat hij dit zelfs wist over te brengen op zijn dochtertje die eigenlijk uit haar dak moest gaan op de moderne muziek. Dus toen ik vandaag op de website van de Volkskrant het bericht las over het overlijden van Andy Tielman, ging er wel degelijk een lampje bij mij branden.

Oudaden: traditionele Berbermuziek met moderne klank

Om traditionele cultuur niet te doen vergeten heeft het soms een moderne klank nodig. De groep Oudaden brengt oude Berbertradities muzikaal tot leven. Hun eigenzinnige interpretatie van de Berbermuziek laten zij horen op vrijdag 11 november in Club RASA in Utrecht en in Het Tropentheater in Amsterdam op 13 november 2011. Dan laten zij horen hoe traditionele Berbermuziek klinkt als je wat moderne klanken toevoegt.  De muziek van Oudaden is geïnspireerd op de Marokkaanse muziek van de Amazigh (Berbers) en Rways (Berbertroubadours).

Giovanca bij Afrikaans dansfeest in Grounds

Giovanca

Morgen vindt weer in Rotterdam het Afrikaanse dansfeest plaats in Grounds. Een middag met Afrikaanse livemuziek en dansworkshops. Neem ook je kinderen mee, want er zijn ook kinderactiviteiten. DJ Caliente zorgt voor de muziek samen met de gastmuzikanten. Een avond met de beste Afrikaanse muziek met Giovanca als gastzangeres. Deze Afrikaanse middag begint om 14.00 uur in Grounds. Heb je zin om uit je dak te gaan dit weekend? Rotterdam heeft hiervoor het antwoord. Ga morgen naar het Afrikaanse dansfeest en laat je verrassen door het Afrikaanse geluid.

Bron foto: Flickr

Wapens worden muziekinstrumenten

Victor Gama

Op zaterdag 12 november toont componist Victor Gama de wereldpremière van Rio Cubango in het Concertgebouw in Amsterdam. Een bijzonder concert met bijzondere muziekinstrumenten. De Angolese componist brengt samen met het Amsterdams strijkkwartet Zapp 4 de creativiteit van kinderen ten gehoor. De instrumenten die hij gebruikt zijn niet zomaar instrumenten, maar gemaakt van wapens. Geweld wordt geweldloosheid door de creativiteit van kinderen.

Soweto Gospel Choir in Nederland

The Soweto Gospel Choir

Deze maand treedt The Soweto Gospel Choir op in heel Nederland met de voorstelling Heaven Sent. Het beroemdste en beste gospel koor van de wereld met fans als Nelson Mandela, Oprah Winfrey en Desmond Tutu. Ongetwijfeld dat jij straks aansluit bij deze fans, als je dat niet al bent. Ga ook genieten van dit koor dat al tweevoudig winnaar is van een Grammy en nu genomineerd is voor een derde. Maar liefst 26 zangers en zangeressen vullen dit koor samen met een band en percussie muzikanten. Hun optreden wordt aangevuld met dans en spetterende kostuums.

Een Afrikaanse muzikant van wereldklasse in Bimhuis

De bekendste Kora-muzikant Toumani Diabaté treedt op in Nederland. Gisteren heeft hij al opgetreden in Rotterdam. Morgen treedt hij op in Amsterdam in het Bimhuis. Op dit moment behoort hij tot de groep belangrijkste musici van de wereld. Met zijn West-Afrikaanse muziek probeert hij meerdere culturen samen te brengen. In zijn nummers brengt hij veel serieuze kwesties aan het licht als AIDS en politiek machtsmisbruik. Een grote artiest die tevens ambassadeur is van UNAIDS.

The Five Great Guitars touren met Habib Koité

Met The African Blues touren The Five Great Guitars vanaf deze week rond door Nederland. Deze tour Afrikaanse tintje. De gitaristen Jan Kuiper, Erwin Java, Zoumana Diarra en Digmon Rooves worden aangevuld met de Milanese muzikant Habib Koité als speciale gast. Het vijftal neemt het publiek door een muzikale reis door Afrika. Een optreden van Five Great Guitars vol swingende Afrikaanse geluiden.