Categorie: "Onderzoek"

Vragenlijst over allochtone jongeren in jeugdzorg

Zijn allochtone jongeren oververtegenwoordigd in zwaardere vormen van de jeugdzorg? Dat vragen twee vierdejaars studenten Sociaal Pedagogische Hulpverlening zich af en zijn daarover een onderzoek gestart. Hiervoor hebben zij een vragenlijst gemaakt. Het tweetal is op zoek naar mensen uit de doelgroep. Allochtone jongeren die te maken hebben met de jeugdzorg kunnen deze vragenlijst invullen. Ook zijn de studenten benieuwd naar de mening van de jongeren.

Onderzoeken over integratie

Zoek jij informatie over integratie en immigratie? De website Republiek Allochtonië heeft een aantal onderzoeken op een rij gezet die  je kan gebruiken voor studie of werk. Meestal staat op Republiek Allochtonië een verslag, samenvatting of een opiniestuk naar aanleiding van een onderzoek. Deze kunnen jou ook op weg helpen in jouw onderzoek. Onderzoeken worden gedaan door verschillende bedrijven, organisaties en universiteiten. Daarom is deze lijst een uitkomst. Het scheelt jou zoeken en het brengt je weer op weg naar een nieuwe informatiebron.

Migratie uit Ghana

In Nederland leven veel mensen uit allerlei landen en culturen. Zo zijn er ook groepen die er minder uit springen. Vaak ben ik verbaasd dat ik zo weinig weet over bevolkingsgroepen. Neem als voorbeeld Ghanezen. Het ACB Kenniscentrum kwam in september dit jaar met een factsheet over deze bevolkingsgroep. Een document die een beeld geeft over deze groep. Wie ze zijn, waar ze vandaag komen en waarom ze eigenlijk hier zijn. Het ACB Kenniscentrum verzamelt en presenteert dit soort informatie. Zodat bedrijven, instellingen en overheid weten wie al die mensen zijn die Nederland vormen in een smeltkroes. Nu zijn de Ghanezen aan de beurt.

Scholen in Amsterdam West zijn zwak.

De meeste zwakke scholen in Amsterdam bevinden zich in West, meldt Het Parool. De krant baseert het artikel op een rapport over het voorgezet onderwijs, gemaakt in opdracht van de gemeente op basis van cijfers van de Onderwijsinspectie. Van de 65 scholen in Amsterdam hebben er zeventien één of meer afdelingen die volgens de onderwijsinspectie zwak zijn. Op die scholen hebben de leerlingen een grotere kans op problemen in hun verdere schoolloopbaan. Onder meer het Nova College in Geuzenveld en het Islamitisch College Amsterdam in Slotervaart worden als onvoldoende aangemerkt. Bron: Metro. Foto Nova College Haarlem: wikimedia.

Van der Laan populairste minister.

Minister Eberhard van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie doet het volgens een onderzoek van Maurice de Hond het beste van alle ministers. De bewindsman wordt op de voet gevolgd door Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De steun voor Wouter Bos van Financiën is aanzienlijk minder groot dan in december 2008, maar hij krijgt nog wel meer stemmen dan een jaar geleden.  De CDA-ers Camiel Eurlings van Verkeer en Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken zijn het afgelopen halfjaar populairder geworden bij de kiezer. Bron: Spits. Foto van Ronald Plasterk: wikimedia.

Niks multiculti gemix.

Op vakantie vinden we het allemaal best leuk: een beetje mixen met mensen uit andere landen en culturen. Maar in Nederland komen we het liefst over de vloer bij mensen die hetzelfde zijn als wij. De sociale integratie gaat dan ook langzaam. De oplossing lijkt simpel: leer iedereen goed Nederlands spreken.

Antilliaaanse en Surinaamse Nederlanders hebben de meest gemengde vrienden- en kennissenkring, blijkt uit gegevens van het Sociaal Cultureel Planbureau. Surinamers gaan ongeveer net zo vaak met andere Surinamers om als met autochtonen. Marokkanen en Turken doen het een stuk slechter. Zo heeft tweederde van de Turken vooral Turkse vrienden. Autochtonen scoren het allerlaagst: 91% heeft vooral contact met andere kaaskoppen. Bron: Spits. Foto: stock.xchng.

Eenderde moslims wil weg uit Nederland.

Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van NCRV Netwerk blijkt dat 36% van de Turkse en Marokkaanse moslims wil emigreren vanwege de groeiende populariteit van Geert Wilders. Meer dan de helft zou er wel eens over nadenken. Toch is het veranderende politieke klimaat geen reden daadwerkelijk te emigreren, al voedt het wel gevoelens van vervreemding. Lees hier het hele artikel in het Algemeen Dagblad. Foto: wikimedia.

Als je zo’n onderzoek onder autochtonen zou doen, is de uitkomst vermoedelijk hetzelfde: veel mensen denken wel eens aan emigreren, een minderheid overweegt het serieus en slechts een enkeling doet het echt.

Achterstand verklaart criminaliteit niet helemaal.

Dat niet-westerse allochtonen relatief vaak worden verdacht van een misdrijf, komt slechts voor een deel door hun achtergestelde sociaal-economische positie. Dat concluderen drie wetenschappers in een artikel in de laatste editie van het sociaal-wetenschappelijke tijdschrift Mens & Maatschappij.

Zij vermoeden dat ook culturele factoren een rol spelen bij de hogere criminaliteitscijfers onder etnische minderheden. Zo zou bij Turkse en Marokkaanse jongeren meespelen dat de cultuur van hun ouders en die van de Nederlandse samenleving erg verschillend zijn. Dat zou tot conflicten en crimineel gedrag kunnen leiden. Bij Antillianen zou kunnen meespelen dat vaders vaak geen deel uitmaken van het gezin. Lees hier het hele artikel in De Telegraaf.

Alleen halal eten in de gevangenis?

Justitie zoekt uit of in meer gevangenissen in Nederland alleen islamitisch eten op het menu staat. Dat heeft het ministerie van Justitie zaterdag laten weten. Aanleiding is een gevangenis in Sittard waar een gedetineerde zin beklag deed dat hij alleen halal kon eten. Justite paste daarop het menu aan, omdat het uitgangspunt is dat het eten niet door religieuze overwegingen van gevangenen kan worden beperkt. Wel kan er rekening worden gehouden met bepaalde wensen, zo geeft een woordvoerder aan. Bron: Metro.

Het geeft te denken dat er uitgerekend halal eten is in die gevangenis en niet, bijvoorbeeld, vegetarisch of kosjer. Als dat betekent dat de kok rekening houdt met de meerderheid van de eters……

Nederlander mist zijn bed.

Op vakantie gaan is fijn, maar meer dan de helft van de Nederlanders mist toch iets als ze weg zijn van huis. Tijdens de vakantie verlangen zij het meest naar hun eigen bed. Dat blijkt uit onderzoek van trivago.nl onder ruim vijfduizend mensen in verschillende Europese landen, dat deze week werd gepresenteerd. De vaste televisieprogramma’s zijn voor 12% van de vakantiegangers een gemis. De oer-Hollandse frikadel en kroket staan op de derde plaats met 11 %, gevolgd door kaas. Net als Nederlanders missen ook Italianen, Engelsen en Spanjaarden hun eigen bed het meest. Bron: Spits. Foto: stock.xchng

En drop? Op de hoeveelste plaats staat drop?