Categorie: "Politiek"

De Balie is vol van Rusland

Komend weekend staat De Balie in het teken van Rusland. Reden hiervoor is de Russische Presidentsverkiezingen, vandaar de titel van het weekend Welcome Back, Putin!. Het festival begint op zaterdag 3 maart met een Groot Verenigd Rusland Verkiezingsfeest en de première van Khodorkovsky, een documentaire over het Rusland van Putin.

Sommige mensen maken tolerantie moeilijk

Op dit moment is er enige ophef over een shariageleerde die een bezoek zou brengen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Aanstaande vrijdag zou shariageleerde sjeik Haitham al-Haddad spreken en debatteren met studenten. Al-Haddad heeft echter uitspraken gedaan die zelfs besproken zijn in de Tweede Kamer. Hij zou joden ‘vijanden van God’ hebben genoemd en ‘afstammelingen van apen en varkens’. Een ideale wereld is dat mensen elkaar respecteren in elkaars levenswijze, wat voor geloof dan ook. Maar zaken als deze maken het behoorlijk moeilijk.

De EU, een culturele rommel?

Ook vandaag las ik weer vele berichten naar aanleiding van de omstreden website van de PVV. Door een van de berichten werd ik weer herinnerd aan de betekenis van Europa. De open grenzen. Alle landen toegankelijk voor iedereen. Geen controles meer bij de douane. Iedere Europeaan kan gaan en staan waar die wilt. Wat betekent werken en wonen waar die wilt. Een idealistisch concept wat blijkbaar toch nog wat moeilijkheden met zich mee brengt. Cultuurverschillen tussen mensen en landen.

PVV verzamelt klachten over immigranten

Hebben we last van de arbeiders uit Midden- en Oost-Europa? Dankzij de PVV gaat dit duidelijk worden. Dit vanwege de site die zij hebben opgezet waarop mensen hun klachten kwijt kunnen over de Midden- en Oost-Europeanen. Een omstreden initiatief die ook reacties vanuit de Poolse ambassade oproept.

Mijn naam is profiteur

Een confronterend filmpje  die ons wijst op het asielzoekersbeleid. Het beleid dat kinderen zonder pardon op straat zet. In het filmpje zie je Nederlandse en niet-Nederlandse kinderen die zichzelf voorstellen. De Nederlandse kinderen hebben een naam, als Sam of Sterre. De niet-Nederlandse kinderen stellen zich voor als ‘profiteur’ of ‘massa-immigratie’.

De boerka hand in hand met de helm en bivakmuts

Bizar. Kabinet stemt in met boerkaverbod…en met bivakmutsverbod…en met integraalhelmverbod. Met name die laatste twee zijn zeer waarschijnlijk. Want ik kan me zeker voorstellen dat iemand in een bivakmuts gaat lopen, uit geloofsovertuiging. Of met een helm, ook zo’n item wat ontzettend veel te zien is op straat.

Leers zoekt steun in Europa

Europese steun is nodig om de immigratieregels aan te scherpen. Het kabinet pleit voor strengere eisen voor inkomenseisen en gezinshereniging. Minister Leers schijnt al een tijdje Europa door te reizen, op zoek naar steun voor strengere immigratieregels.

Koningin reageert op hoofddoek-vragen

De koningin heeft een weerwoord gegeven in reactie op de ophef rondom haar hoofddoek. Gelukkig. En haar reactie was zoals te verwachten. Ze paste zich aan de cultuur aan en ze had geen problemen met het dragen van de hoofddoek. Verder liet zij ook weten dat volgens haar de hoofddoek niet staat voor onderdrukking van de vrouw. Prinses Maxima beaamde dit ook met de reactie dat veel vrouwen in de regio zowel studeren als werken.

De politieke onderdrukking van een koningin

Oei, waar ik de majesteit bejubelde om haar abaya, las ik alweer de negatieve reacties van de PVV. Arme koningin. Aan de ene kant vraag ik me af of het haar raakt. Ik zie haar eigenlijk min of meer zuchten. Of niet reageren. En hoe zal dit nieuws haar bereiken. Dat er kamervragen gesteld gaan worden over haar abaya. Enigszins hilarisch. Als ze het niet had gedaan, was het zeker niet goed geweest. Is het niet? Gisteravond stelde ik me min of meer voor hoe dit nieuws haar zou bereiken.

Koningin kleedt zich in cultuur

Onze koningin past zich helemaal aan. In abaya en blauwe hoofddoek. Ook prinses Maxima is volgens moslimgebruik gekleed. Geheel in stijl. En ik vind het mooi. De kleding dragen ze tijdens hun bezoek aan Abu Dhabi in de Sjeik Zayed bin Sultan Al Nahayan moskee. Hier zijn koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Maxima voor hun staatsbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).