Multicultureel is geen keuze

Afgelopen zondag zag ik Ali B in het programma ‘Kwestie van Kiezen‘. Een tijdje heb ik geboeid gekeken naar het geworstel van Ali B met al die onmogelijke keuzes. Kiezen is ook raar als je leeft te midden van meerdere culturen. Het is geen kwestie van kiezen. Eigenlijk is het voornamelijk compromissen sluiten en een nieuwe weg vinden. Dat zag ik ook bij Ali B. Zijn antwoord was vaak ‘eerst het een dan het ander’. Antwoorden die mij bij bleven.

Zo sluit ik ook geen geloof uit, geen levensstijl. Zo heb ik altijd in mijn achterhoofd: wat als mijn Indonesische biologische familie streng gelovig, zeg maar islamitisch. Dan wordt het behoorlijk ingewikkeld als ik mij niet open stel voor een dergelijke religie. Niet dat ik me zal aansluiten bij hun geloof, maar ik zal het zeker wel respecteren.

Maar het liefst blijf ik er midden in, tussen twee culturen, twee geloven, twee landen. Dat is onmogelijk, kan je denken. Je moet kiezen. Nee, daar ben ik achter gekomen dankzij het schrijven voor dit blog. Ik ben een wereldburger. Dus ik hoef niet te kiezen.

Nu denk ik weer aan het gezicht van Ali B in het programma ‘Kwestie van Kiezen’. Eigenlijk was het onmogelijk voor hem hier aan mee te doen. Kiezen is in zijn positie haast niet mogelijk. Toch heeft hij dit gedaan, en liet zien hoe je anders met keuzes om kan gaan. Eerst het een dan het ander. Zo kan het ook.

Bron foto: Flickr

Lees ook:De nootjes van het huwelijk: boek over leven tussen twee culturen.
Lees ook:Big Brother is watching you!
Lees ook:Rijk met meer culturen
Lees ook:Onverdoofd ritueel slachten mag nog
Lees ook:Liefde in eigen cultuur

4 reacties op “Multicultureel is geen keuze

 1. dieta

  het is niet netjes van je vriendin, en ook niet echt eerlijk om dat van jou te vragen, maar: je kent deze vriendin al veel langer, jij zou moeten weten waarom ze zo graag wil dat je geen contact meer hebt met die andere vriendin. wat voor rottigs heeft de 2e vriendin uitgehaald dat dit zo vergaat? als het echt smerig is, zou ik toch voor de eerste vriendin kiezen, alhoewel niet omdat zij het vraagt. natuurlijk hoef je nooit te kiezen, als die ene vriendin echt je vriendin is, zal ze dat ook blijven, alleen wel onderwerpen rond jouw 2e vriendin vermijden.

    /   Beantwoorden  / 
 2. gold account

  Zo werd bijvoorbeeld de bekende Sovjet-Russische componist Dmitri Sjostakovitsj door Stalin gedwongen muziekstukken te schrijven, die vol bravoure de pracht van de Sovjet-Unie en het Sovjetvolk moesten benadrukken. Hoewel zijn opvattingen niet altijd strookten met het communistische beleid is hij in tegenstelling tot de weggevluchte Stravinsky en Prokofjev altijd in de Sovjet-Unie gebleven en stierf daar in 1975 . Aan westerse zijde, in Californië , kwam de flowerpowerbeweging en zijn daarbij verbonden seksuele, muzikale en sociale revoluties op tijdens de voortslepende Vietnamoorlog in de jaren zestig. De aanhangers van deze beweging, de hippies , waren politiek links getint en hadden de hoop op vrede tussen de twee machtsblokken. Het motto van hen werd Make love, not war! De zangeres Joan Baez speelde een rol in het protest tegen de Vietnamoorlog. In Engeland profileerde John Lennon zich met zijn nummer ‘ Give Peace a Chance ‘. Zijn ‘ bed-in ‘ in het Amsterdamse Hiltonhotel in 1969, samen met zijn partner Yoko Ono , was ook een vredesactie. In Nederland bleek de Koude Oorlog een inspiratiebron voor diverse Nederlandstalige bands vooral tijdens de jaren tachtig. Voorbeelden hiervan zijn De bom van Doe Maar en Over de muur van het Klein Orkest .

    /   Beantwoorden  / 
 3. search engine marketing

  Waar Vlaanderen door de wet van ’21 steeds meer vernederlandste, ging de verfransing in Brussel zelfs aan een versneld tempo verder. Waar in ’20 58,7% van de inwoners van de Brusselse agglomeratie zich als Franssprekend of tweetalig opgeven (voor de Franstalige burgerij wordt een “tweetalige” eigenlijk gewoon bij de Franstaligen geteld), is dat in ’30 al opgelopen tot 62,7% en in ’47 tot 70,6%. In ’39 ging nog slechts 19% van de kinderen naar Nederlandse lagere scholen (nu is dat 25% en verwacht wordt dat het de komende jaren zal oplopen tot 30%). De Nederlandstalige Brusselaars werden door de Vlaamse Beweging feitelijk tegen zichzelf beschermd: de sociale druk om Frans te leren, de noodzaak aan Frans in de zoektocht naar een goede job in een stad die haar industrie zag afgebouwd worden en vervangen door een steeds groeiende dienstensector,… woog zwaarder dan wetten. Als je wou dat je kinderen betere toekomstperspectieven hadden dan jezelf, dan stuurde je ze naar het Franstalig onderwijs. Frans was een voorwaarde voor sociale promotie en werd meer en meer een voorwaarde om te kunnen werken in Brussel.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Lamar T. Jacobs

  het is niet netjes van je vriendin, en ook niet echt eerlijk om dat van jou te vragen, maar: je kent deze vriendin al veel langer, jij zou moeten weten waarom ze zo graag wil dat je geen contact meer hebt met die andere vriendin. wat voor rottigs heeft de 2e vriendin uitgehaald dat dit zo vergaat? als het echt smerig is, zou ik toch voor de eerste vriendin kiezen, alhoewel niet omdat zij het vraagt. natuurlijk hoef je nooit te kiezen, als die ene vriendin echt je vriendin is, zal ze dat ook blijven, alleen wel onderwerpen rond jouw 2e vriendin vermijden.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.