Hey, jij lijkt op zwarte piet!

Over meer dan een week is het alweer Sinterklaas. Een traditie wat meer en meer onder vuur ligt. Niet vanwege de verwennerij van de kinderen. Maar de zwarte pieten. De knechten van de man met de baard op het paard. Ieder jaar weer komt die discussie weer aan bod. Sinterklaas is een racistisch feest. Persoonlijk ben ik nooit een fan van het hele festijn geweest. Eng vond ik het. Niet alleen de zwarte pieten maar ook die lange man in het rode pak, Sinterklaas. Voor mij liever geen cadeautje. Ik rende liever ver weg van de goedheiligman.

Om toch de zwarte pieten minder opzienbarend te maken, zijn er regenboogpieten. Dit maakt de traditie eigenlijk alleen maar erger. Dus een donkere huidskleur is een uitzondering. Want die regenboogpieten zijn dus verre van realistisch. De zwarte pieten, tja die zijn geïnspireerd uit de slaventijd. De tijd waarin blanke mannen als een Sinterklaas donkergekleurde assistenten hadden. Assistenten ja, want dat zijn ze tenslotte. Pakjesassistenten.

Nou ben ik regelmatig geconfronteerd met de uitspraak ‘hey jij lijkt op zwarte piet’. Dit vond ik altijd onzin, want mijn zwarte haar is stijl en niet krullerig (helaas) en ik ben niet zo donker als een zwarte piet. Nee ik ben niet zwart, net zo min als piet eigenlijk. Maar ik heb het nooit als een belediging ervaren. Sinterklaas is een verhaal, een mythe, een kindermythe. Kinderen kijken niet neer op de zwarte pieten. Ze willen zijn als zwarte piet. Dansen als zwarte piet, over daken lopen als zwarte piet, vrolijk zijn als zwarte piet.

Straks zie ik weer genoeg kinderen die zwart of bruin geschminkt zijn en zwarte pieten pakjes aan hebben. Zwarte piet is populairder dan de Sint. Geen slechte prestatie van een knecht van de goedheiligman.

Nogmaals, het is een kinderfeest. En het zijn niet de kinderen die de zwarte kleur zien. Maar de volwassenen. Daarom moet Sinterklaas blijven. Zodat we toch alles even door die kinderogen zien, zonder racisme.

Bron foto: Flickr

Lees ook:Sinterklaas komt aan in Schiedam.
Lees ook:Marokkaanse pieten verdedigen de Sint!
Lees ook:Sinterklaas is weer in Nederland!
Lees ook:Zwarte Manager 2008: Marokkaan El Rahmani
Lees ook:Sinterklaas als filmster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.