Categorie: "Opmerkelijk"

Is Obama christen of moslim?

Verwarring in afkomst blijft bestaan. Wat je ook doet, of laat zien, mensen geloven hun eigen conclusies. Blijkbaar denken nog veel Amerikanen dat hun huidige president, Barack Obama, moslim is. Dat bekend is dat hij naar protestante kerk is, dat wordt vergeten. Het feit dat Barack Obama geboren is in Indonesië, maakt hem voor veel Amerikanen een moslim.

De metamorfose van Dibi

Als je leest dat Tofik Dibi verandert in Geert Wilders dan schrik je even. Dan denk je ‘wat gaat die doen?’. Het is niet zo drastisch als het lijkt. Tofik Dibi ondergaat een letterlijke metamorfose. Met behulp van grimeurs die ook werkten aan de typetjes in koefnoen, werd Tofik Dibi omgetoverd in zijn politieke tegenstander. Allemaal voor een satirespecial van Vrij Nederland.

Ouders Mauro ontvangen prijs

Minister Leers op CDA congres

Eind januari ontvingen de pleegouders van Mauro de prijs voor ‘Jonge Asielzoekers’, de Issue Award. Een prijs die uitgereikt wordt door Communicatiebureau De Issuemakers, bedoeld voor mensen die maatschappelijke en politieke issues in de aandacht brengen. Met deze prijs zijn de pleegouders van Mauro representatief voor iedereen die zich ingezet hebben voor Jonge Asielzoekers. Een mooi gebaar dacht ik, maar zo denkt niet iedereen. De meningen over de pleegouders van Mauro zijn behoorlijk verdeeld.

Homo’s niet alleen omstreden voor islam

Homoseksualiteit is nog steeds een heftig onderwerp in onze maatschappij. Al wordt het naar mijn idee wel al goed geaccepteerd onder de jongeren. Daarentegen is het ook weer afhankelijk welke jongeren, binnen welke groep. Binnen de islam is homoseksualiteit ook nog steeds omstreden. Naar mijn idee niet minder dan bij de paus. Nu bestaat het idee om moslimleiders te betrekken bij de homodiscussie.

Noord-Koreaans eten onder toezicht

Het eerste Noord-Koreaanse restaurant van Europa staat in Amsterdam. Het is opgezet door twee Nederlanders. Culturele en culinaire vrijheid is niet echt aan de orde. Ze staan wel onder toezicht van het regime van Noord-Korea. Om er zeker van te zijn dat er echte Noord-Koreaanse gerechten geserveerd worden, wordt er samengewerkt met negen Noord-Koreanen.

Bekogeld vanwege westerse kleding in Israël

Waar in Nederland vrouwen beoordeeld worden op hun islamitische kledij, wordt de westerse kleding van een vrouw in Israël niet geaccepteerd. En dat is nogal zwak uitgedrukt. In Israël is een vrouw bekogeld met stenen omdat zij te westerse kleding droeg.

Kleden hoe het hoort, lekker eigenwijs dus

We blijven nog even bezig met de hoofddoek. Moderne islamitische vrouwen dragen de hoofddoek steeds traditioneler. Een ontwikkeling die niet altijd toegejuicht wordt. De hoofddoek draag je zoals het hoort en niet volgens de laatste trends. Trends en eigen stijl horen vrouwen niet te uiten. Als vrouwen buiten lopen, horen ze de kleding volgens de regels te dragen. Geen ruimte voor trends. Dat is duidelijk.

Een culturele leugen voor liefde

Een tijd geleden besprak ik het fenomeen dat Marokkaanse vrouwen liever kiezen voor een Nederlandse man. Althans dat werd gedacht. Dit artikel werd ineens heel veel bekeken, met een aantal typische reacties die daarbij hoorde. Nu lees ik een artikel op Republiek Allochtonie over de moderne Romeo en Julia. Het verhaal over de onmogelijke liefde en het verdriet. Dat dit meer het beeld is van de liefde tussen een Marokkaanse vrouw en Nederlandse man. Het is niet onmogelijk dat deze twee mensen liefde bij elkaar vinden. In onze samenleving leven Marokkanen en Nederlanders bij elkaar. Goeie kans dat hier een nieuwe ‘Romeo en Julia – liefde’ ontstaat.

Israëlische schrijver Yoram Kaniuk verandert religieuze status

Het is de schrijver Yoram Kaniuk gelukt zijn religieuze status te veranderen van ‘Joods’ naar ‘niet-gelovig’. Na een proces tegen het ministerie van buitenlandse zaken in Jeruzalem is dit hem eindelijk gelukt. De reden voor de Israëlische schrijver is de registratie van zijn kinderen en kleinkind als ‘niet-gelovigen’. Zij werden niet als joods geregistreerd omdat hun moeder niet-joods was. Door zichzelf te registeren als niet-gelovigen wilde Yoram Kaniuk de zelfde classificatie dragen als zijn kinderen en kleinkind. De weg van Yoram Kaniuk voor deze procedure is gevolgd door de krant Haaretz.

Na de bounty en de banaan: de zebra.

We hadden allang de bounty: iemand die zwart van buiten, maar ‘wit van binnen’ is. En wat een banaan is, heeft Won Yip ons geleerd. Babah Tarawally, verhalenverteller en medewerker bij Free Voice, vertelt in zijn column in IS (Internationale Samenwerking) dat zijn familie hem als een zebra ziet. Als het hem uitkomt, gebruikt hij zijn witte strepen; de optelsom van allerlei westerse invloeden. En anders de zwarte; een traditionele Afrikaanse manier van denken.

Ik hou wel van dit soort namen. Zolang ze door de betreffende mensen zelf worden gebruikt.