Israëlische schrijver Yoram Kaniuk verandert religieuze status

Het is de schrijver Yoram Kaniuk gelukt zijn religieuze status te veranderen van ‘Joods’ naar ‘niet-gelovig’. Na een proces tegen het ministerie van buitenlandse zaken in Jeruzalem is dit hem eindelijk gelukt. De reden voor de Israëlische schrijver is de registratie van zijn kinderen en kleinkind als ‘niet-gelovigen’. Zij werden niet als joods geregistreerd omdat hun moeder niet-joods was. Door zichzelf te registeren als niet-gelovigen wilde Yoram Kaniuk de zelfde classificatie dragen als zijn kinderen en kleinkind. De weg van Yoram Kaniuk voor deze procedure is gevolgd door de krant Haaretz.

Kaniuk zelf verklaarde altijd als niet-gelovige te hebben geleefd. Hoewel zijn moeder een joodse is, heeft hij nooit religieus of volgens de joodse tradities geleefd. Het liefst wilde hij in Israël geregistreerd staan onder de nationaliteit ‘Israëlisch’, maar dit is niet mogelijk. Het feit dat zijn kinderen behoorden tot de niet-joodse minderheid beangstigde hem. Door zich te registreren als ‘niet-gelovig’ is hij voor zijn gevoel nu meer één met zijn kinderen en kleinkind.

Een dappere stap van deze schrijver. In eerste instantie vroeg ik mij af wat de reden was achter deze procedure. Nu is duidelijk dat dit een vorm van bescherming is naar zijn kinderen en kleinkind toe. De rechter heeft deze stap goedgekeurd omdat ‘de vrijheid van godsdienst een vrijheid is die is ontleend aan de menselijke waardigheid en dat Israël het recht om geen geloof te hebben erkent’ (Trouw).

Lees ook:Palestijnse prijswinnaar mag niet naar Nederland.
Lees ook:Acht steden in het teken het Internationaal Joods Muziek Festival
Lees ook:Kinderen van Turkse ouders geplaatst bij lesbisch pleeggezin
Lees ook:Waarom spreekt jou moeder geen Nederlands?
Lees ook:Man ontvoert kind van Nederlandse vrouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.