Categorie: "Tentoonstellingen"

Fashion in het Tropenmuseum

Cultuur en kleding. In het Tropenmuseum in Amsterdam is nu een tentoonstelling van modeontwerpers van de Academie voor Schone Kunsten Antwerpen.  Hun creaties zijn geïnspireerd door verschillende culturen. Cultuur Couture heet de expositie. Zowel de echte culturele kledij als de nieuwe creaties zijn te zien in het Tropenmuseum tot 26 juni 2012.

Black Passport in FOAM

Tot en met 5 februari hangen de foto’s van oorlogsfotograaf Stanley Greene in het Amsterdam Fotografiemuseum FOAM met de tentoonstelling Black Passport.. Greene legde oorlogsbeelden vast in onder meer Darfur, Tsjetsjenië en Afghanistan. Met zijn fotografie won hij verschillende prijzen. De laatste tijd ben ik gegrepen door de oorlogsfotografie. Juist omdat het andere beelden van de wereld laat zien. Beelden waarvoor de meesten liever hun ogen sluiten, openen fotografen hun lenzen.

De verlichting van de Boeddha

Het Museum Volkenkunde start het nieuwe jaar met de opening van de Boeddhazaal. Deze zaal opent in januari 2012 met een tentoonstelling van verschillende soorten Boeddha’s. Tegenwoordig zijn boeddha’s in veel winkels te vinden. Maar wat weten de leken nou werkelijk over de Boeddha’s? De verschillende betekenissen en verhalen achter de Boeddha’s? Als je meer te weten wilt komen over boeddha’s, dan kijk je vanaf begin volgend jaar je ogen uit in de Boeddhazaal van het Museum Volkenkunde in Leiden.

Wat doet kunst voor een revolutie?

Wil je meer cultuur van het Midden-Oosten? Morgen begint The Art of Revolution II in Amsterdam. Moderne kunst en cultuur uit het Midden-Oosten. Namen als Tashweesh en Lana Nasser laten hun kunstuitingen zien op dit festival. The Art of Revolution toont hoe kunst en cultuur een bijdrage geeft aan de revoluties in landen van Tunesië tot Libanon.

Iconen van cultuur

Ken je ook die mooie foto’s van het tijdschrift National Geographic? Afbeeldingen waarop cultuur, mensen en natuur op een respectvolle en mooie manier worden weergegeven. Deze foto’s kan je nu in groot formaat zien in het Museum Volkenkunde Leiden. De collectie heet Masters of Photography, Iconen van National Geographic en is nog tot 8 januari 2012 te zien.

De beleving van de dood in Het Tropenmuseum

De dood, geen fijn onderwerp. Dit geldt voor elke cultuur. Ook al verschillen we in huidskleur, taal en land, verdriet om de dood ervaren we allemaal. Het Tropenmuseum besteedt in de maand november aandacht aan het thema ‘de dood’. Een thema waar iedere cultuur anders mee om gaat. Een andere manier van verwerken en uiten. Denk aan de aardbevingen in Turkije. Het verdriet van de mensen om de omgekomen slachtoffers. Verlies van een hele familie, kinderen, ouders, opa of oma. In Nederland is het uiten van verdriet heel ingetogen. Stilletjes snikken, alleen op de kamer, of in de armen van een dierbaren. In andere culturen laten mensen hun verdriet horen en zien. De tentoonstelling De Dood Leeft in het Tropenmuseum laat de rituelen bij de dood zien en de rol van dood van alle culturen.

Marokkaans-Joodse expositie in Leiden

Synagoge in Casablanca

Vanaf vandaag begint een tentoonstelling in Leiden met kunst uit de Marokkaans-Joodse cultuur. De collectie is afkomstig uit het Centrum voor Joods-Marokkaanse Cultuur in Brussel. De tentoonstelling begint vandaag 10 november en is te zien tot 20 december 2011. Te zien zijn schilderijen, prenten, foto’s, kaarten en affiches. Verdeeld onder drie onderdelen laat Leiden de kunst zien van kunstenaars die de Joods-Marokkaanse cultuur hebben vastgelegd.

Hoofddoek, Hoofdboek, Facebook

Hoofddoeken kunnen ook mooi zijn, sierlijk en vrouwelijk. Draag jij een hoofddoek en wil je dit laten zien? Zet dan je foto op de hiervoor bestemde facebookpagina Het Hoofdboek. HOOFDBOEK is een breed project met een boek, een tentoonstelling, onderzoek en sociale media. Met dit initiatief willen reclamemaker Jan Knaap, fotograaf Sander Stoepker en hoofdredacteur van Boomerang Oliver Wegloop vanuit meerdere perspectieven de hoofddoek laten zien. Niet alleen die van onderdrukking, de islam, en verzet. Maar ook een beleving, identiteit en esthetiek. Vrouwen worden uitgenodigd een foto van zichzelf met hoofddoek op het sociale media platform Facebook te plaatsen. Vanaf 23 november worden deze foto’s tentoongesteld in het Centraal Museum in Utrecht. Foto’s van vrouwen met een stukje mysterieuze stof.

Chinese muizenliefde komt tot leven in het Tropentheater

Vanaf aanstaande woensdag kunnen kinderen kijken naar The Wedding of The Mice in het Tropentheater. Een muizendrama uitgebeeld met handpoppen uit Taipei. Het Tropentheater geeft kinderen deze herfstvakantie de kans om nieuwe culturen te ontdekken. Deze theatervoorstelling hoort helemaal bij het Taipei Today Festival. Het muizenverhaal is een mengelmoes van toneel, zang en muziek. Een muizendrama met daarin de verwondering van liefde.

Molukse tatoeages in Museum Maluku

Net als cultuur vormen tatoeages een deel van je identiteit. In het Museum Maluku in Utrecht is vanaf 25 september tot 6 mei 2012 een tentoonstelling over tatoeages. Onder de naam ‘Tattoo – who are you‘ laten zij de ‘tattoo’ cultuur zien dat leeft bij veel  Molukse jongeren. De Molukse cultuur kent verschillende tekens die met tatoeages afgebeeld worden. Deze tekens geeft een verbonden gevoel met de Molukken.