Marokkaans-Joodse expositie in Leiden

Synagoge in Casablanca

Vanaf vandaag begint een tentoonstelling in Leiden met kunst uit de Marokkaans-Joodse cultuur. De collectie is afkomstig uit het Centrum voor Joods-Marokkaanse Cultuur in Brussel. De tentoonstelling begint vandaag 10 november en is te zien tot 20 december 2011. Te zien zijn schilderijen, prenten, foto’s, kaarten en affiches. Verdeeld onder drie onderdelen laat Leiden de kunst zien van kunstenaars die de Joods-Marokkaanse cultuur hebben vastgelegd.

Deze expositie is verdeeld over de de Oude UB en in de tentoonstellingsvleugel van het KOG  en de LAK-galerie in Leiden. De oude UB laat schilderijen, prenten, kaarten en affiches zien uit de Marokkaans-Joodse cultuur. In de KOG worden foto’s tentoongesteld van de Franse fotografen Jacques Belin en Jean Besançenot. Hun collectie bestaat uit zwart-wit foto’s uit de jaren 1920-1950. Daarnaast zijn de sieraden, haartooien en kostuums ook te zien die op de foto’s afgebeeld zijn. Vanaf 2 december voegt de LAK-galerie zich bij deze expositie. Hier hangen dan foto’s uit de jaren ’60 die de immigratie en integratie van Marokkanen afbeelden.

Deze Marokkaans-Joodse expositie is een initiatief naar aanleiding van het afscheid van professor Harry Stroomer die met pensioen gaat. De tentoonstelling is georganiseerd door Prof. dr. Leon Buskens, hoogleraar Recht en Islamitische culturen bij de faculteiten Geesteswetenschappen en Rechtsgeleerdheid, en Herman Obdeijn, emeritus hoogleraar Migratiegeschiedenis.

Decennia geleden leefden duizenden joden in Marokko. In de twintigste eeuw vertrokken veel joden uit Marokko. Nog steeds leeft er een kleine groep joden in Marokko. Een kleine groep die trots is op zijn joodse identiteit in Marokko. De Marokkaans-Joodse geschiedenis is een kleurige geschiedenis. Deze tentoonstelling laat de kleurrijke Marokkaans-Joodse cultuur zien: de kleren, sieraden, ambachten en sierkunsten.

Voor meer informatie over de expositie:

Kunstcommissie Oude UB, Rosalien van der Poel, [email protected] | 071 527 31 45.

Locatie:

De hal van de Oude UB, Rapenburg 70, Leiden. 

Bron foto: Flickr

Lees ook:Romantisch Indië in hetTropenmuseum
Lees ook:Iconen van cultuur
Lees ook:Reizende tentoonstelling naar Marokko.
Lees ook:Fashion in het Tropenmuseum
Lees ook:Het verhaal van de Indische gemeenschap in Westerbork

0 reacties op “Marokkaans-Joodse expositie in Leiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.