Black Passport in FOAM

Tot en met 5 februari hangen de foto’s van oorlogsfotograaf Stanley Greene in het Amsterdam Fotografiemuseum FOAM met de tentoonstelling Black Passport.. Greene legde oorlogsbeelden vast in onder meer Darfur, TsjetsjeniĆ« en Afghanistan. Met zijn fotografie won hij verschillende prijzen. De laatste tijd ben ik gegrepen door de oorlogsfotografie. Juist omdat het andere beelden van de wereld laat zien. Beelden waarvoor de meesten liever hun ogen sluiten, openen fotografen hun lenzen.

Greene noemt oorlogsfotografie het puurste wat er is. Noemt het zelfs magisch. Voor veel mensen onbegrijpelijk. Hoe kan een situatie vol geweld en levensgevaar magisch genoemd worden? Juist daarom. Omdat je enkel bezig bent met overleven en niets anders. Dat is inderdaad het puurste van het leven. Alleen bezig zijn met overleven. Dat vergeten we vaak. Dat alles wat we doen om overleven gaat.

Strijd is helaas nodig om vooruitgang te boeken. Liever willen we deze strijd uitoefenen zonder geweld. Maar geweld is vaak onontkoombaar. Je kan het zien als de strijd om cultuur. Het behoud van cultuur. Niets is zo verdrietig als jouw moedercultuur vernietigd wordt. En je doet er alles aan om het te beschermen. Alles. Oorlogsfotografen leggen deze strijd vast. Ze zijn helaas wel de realiteit. Begrijpen of niet, de beelden bestaan.

Black Passport is ook de naam van het boek van Stanley Greene. Mocht je geboeid zijn door zijn foto’s, dan zijn deze ook nog terug te zien in zijn boek.

Lees hier het interview met Stanley Greene op OneWorld.nl.

Bron foto: Flickr

Lees ook:Jasmijnrevolutie in Filmhuis Den Haag
Lees ook:Indrukwekkende foto’s van Oscar Motuloh in Tropenmuseum
Lees ook:Migranten stimuleren economie
Lees ook:De integratiemolen
Lees ook:Forse stijging antisemitisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.