Indrukwekkende foto’s van Oscar Motuloh in Tropenmuseum

Feesten, dans en muziek zijn natuurlijk een aantrekkelijke manier om cultuur te laten zien. Toch bestaat cultuur ook uit andere beelden. In het Tropenmuseum hangt tot 20 november 2011 nog het werk van Oscar Motuloh. Zijn fotografische beelden laten de andere kant van Indonesië zien. Foto’s met daarop een vernietigd en wild cultuurlandschap dat slachtoffer is geworden van natuurgeweld. De gevolgen van tsunami’s, aardbevingen en modderstromen staan vastgelegd op de foto’s van Motuloh. Geen swingende kleuren, maar indrukwekkende zwart-wit foto’s.

Helaas vormen ook dramatische rampen de cultuur waarin we leven. De mens leeft door in een omgeving wat totaal veranderd is. De verwerking van deze rampen wordt ook bepaald door de cultuur van die samenleving. Op de foto’s wordt goed de omgeving van de cultuur weergegeven. Motuloh fotografeerde de gebieden die getroffen zijn door de tsunami. Verder zijn er ook beelden van Centraal-Java na een aardbeving en Oost-Java in modderstromen.

Door deze beelden te laten zien wilt het Tropenmuseum de gevolgen van natuurrampen toegankelijker maken. Indringende beelden die meer begrip kunnen creëren over de hele wereld. Zo weten we wat er speelt in de omgeving van migranten. Waarom mensen emigreren naar andere werelddelen. Door dit soort beelden wordt misschien duidelijk waarom mensen vluchten naar een andere leefomgeving. Het Tropenmuseum hoopt met deze tentoonstelling  meer ‘internationale solidariteit’ te bereiken.

De foto’s van Oscar Motuloh hangen niet meer zo lang in het Tropenmuseum. Ga gauw naar het Tropenmuseum als je de andere culturele kan van Indonesië wilt zien. Op de website van het Tropenmuseum vind je meer informatie over Oscar Motuloh en zijn werk.

Lees ook:Iconen van cultuur
Lees ook:Plantage Zondag vertelt de koloniale zeevaartsgeschiedenis van het Tropenmuseum
Lees ook:Fashion in het Tropenmuseum
Lees ook:De beleving van de dood in Het Tropenmuseum
Lees ook:Romantisch Indië in hetTropenmuseum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.