De verlichting van de Boeddha

Het Museum Volkenkunde start het nieuwe jaar met de opening van de Boeddhazaal. Deze zaal opent in januari 2012 met een tentoonstelling van verschillende soorten Boeddha’s. Tegenwoordig zijn boeddha’s in veel winkels te vinden. Maar wat weten de leken nou werkelijk over de Boeddha’s? De verschillende betekenissen en verhalen achter de Boeddha’s? Als je meer te weten wilt komen over boeddha’s, dan kijk je vanaf begin volgend jaar je ogen uit in de Boeddhazaal van het Museum Volkenkunde in Leiden.

Door alle religies die nu de nieuwsberichten domineren, vergeten we bijna de boeddha’s. Alhoewel in menig winkel Boeddha’s met gemak te krijgen zijn. De Boeddha is het figuur voor boeddhisme dat staat voor verlichting. De boeddha wordt afgebeeld in vele gedaantes. De bekendste is de Indiase prins Siddharta, de stichter van het boeddhisme. Daarnaast heb je de Boeddha van de ondergaande zon en het hiernamaals, de geneesheer boeddha en zonne-boeddha.

De verlichtende betekenis van de boeddha moet de achtergrond zijn van de populariteit van de boeddha. Ook al zijn mensen niet fanatieke boeddhisten, in veel huizen staan afbeeldingen van Boeddha’s. Het geeft je een connectie met een andere wereld. Ook al heb je nog geen idee wat die andere wereld precies inhoudt. Het is toch een houvast, een steun. Net als die kerstboom die nu in veel huizen pronkt. Niemand die het christendom vasthoudt, maar die kerstboom, die laten we toch echt niet los.

Lees hier meer informatie over de opening van de Boeddhazaal in Museum Volkenkunde, Leiden.

Bron foto: Flickr

 

 

Lees ook:Koreaanse films in Leiden
Lees ook:Boeddhisme in de gevangenis
Lees ook:Iconen van cultuur
Lees ook:Uit den Vreemde: verre reis in Haarlem.
Lees ook:De Slavernij ter discussie in De Rode Hoed

2 reacties op “De verlichting van de Boeddha

  1. Arjan Honkoop

    Op zaterdagavond 28 januari een bijzonder Boudewijn Büch / Boeddhazaal event in museum Volkenkunde.
    Open podium.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.