Koreaanse films in Leiden

Wat weten we nou eigenlijk van cultuur? Eigenlijk hebben we meestal een beperkt beeld van een land. We associëren het met eten, kunst of bouwwerken. Bij andere landen denken we aan armoede en oorlog. Neem een land als Korea. Vanaf 1 december vindt in het Museum Volkenkunde in Leiden het Koreaanse Filmfestival plaats. Door films sta je te kijken van de verschillende beelden van een land. Al die associaties die we hebben bij een cultuur of een land, zijn maar een klein deel van een land. Een filmfestival laat dit zien. Het Koreaanse filmfestival laat de gezichten van het verleden en het heden van Korea zien.

Waar dacht ik aan bij Korea. Eerlijk gezegd had ik geen idee. Het enige waar ik aan kon denken was adoptie en de oorlog met Amerika. Erg kortzichtig dus.  Niet zo gek dus dat ik zo verbaasd was over de Koreaanse films. Vrouwen in voetbaltenue, vrouwen in een roze jurk en een vrouw als ‘wizard’. Natuurlijk, het zijn film, waarbij fantasie en realiteit door elkaar lopen. Maar dit soort beelden wijzen mij er weer op dat we nooit genoeg begrijpen van cultuur. En dat er nooit een plaatje is van een cultuur. Nederland is tenslotte ook meer dan tulpen en klompen. Dit geldt ook voor andere landen. Italië is meer dan spaghetti en Frankrijk is meer dan de stokbrood.

Korea is ook meer dan wij ervan denken. Het is ook een land in ontwikkeling. En ze maken er films. Films die je vanaf 1 december kan bekijken in het Museum Volkenkunde in Leiden.

Bron foto: Flickr

 

 

Lees ook:Leiden toont Russische en Japanse films.
Lees ook:Iconen van cultuur
Lees ook:Marokkaans-Joodse expositie in Leiden
Lees ook:Traditie en herkenning door filmfestivals
Lees ook:Noord-Koreaans eten onder toezicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.