Traditie en herkenning door filmfestivals

Uit 'Mothers', een film uit Macedonie

Deze week waren weer een aantal festivals gestart. Festivals die andere culturen en landen dichterbij moeten brengen. Of juist festivals waar mensen zich weer in hun eigen cultuur kunnen begeven. Sinds ik voor Multiculti.blog.nl schrijf sta ik te kijken van alle culturele evenementen in Nederland. We denken allemaal culturen te kennen. Maar als ik dan hoor van een Joods en een Eastern Neighbours Film Festival vraag ik me toch af wat deze films anders maakt.

Muziek

De films tijdens het Joodse film festival staan dit jaar in het teken van de muziek. Zang en muziek als rustige en vredige prikkels met een gevoel van culturele saamhorigheid. De muziek die hoort bij de regio die gefilmd wordt. Muziek met een verhaal dat passend is voor de verhaallijn in de film. Door de juiste muziek onder beelden te zetten beleef je de cultuur nog krachtiger.

Leefstijl

Daarnaast is het nog de leefstijl. Het leven met joodse tradities, en de Oost-Europese tradities. Een levenswijze die Nederlanders uiteraard niet kennen. Ook de ervaring van gebeurtenissen in het leven. Een familiedrama, een overlijden, ontrouw, het hangt geheel van onze cultuur af hoe we hiermee om gaan. De herkenning van emoties in films. Huilen mag, gillen mag, schreeuwen mag, net als in de film.

Nieuwsgierigheid

We kunnen er niets aan doen. Leven tussen verschillende culturen leidt naar nieuwsgierigheid. Niet iedereen hoeft wat te hebben van andere culturen. Maar soms kom je noodgedwongen in aanraking met een andere cultuur. Door een collega, een studiegenoot, in winkels of via een klant op het werk. Daarom ga je naar de film. Om meer te begrijpen met die ene persoon waar je verbondenheid mee voelt. Om meer te snappen van cultuur.

Tastbaarheid

Door films te kijken over een andere cultuur begrijpen we misschien meer. De beelden raken ons door de muziek, de omgeving en emotie die van het scherm afspatten. Verhalen worden tastbaarder. Meer dan krantenartikelen of zelfs het nieuws op televisie. Met films leven we nou eenmaal sneller mee.

Filmfestivals, belangrijk voor herkenning. Als we even niet meer weten waar we vandaan komen. Dan herinneren de films ons weer aan de tradities die we zo trouw naleven, iedere dag weer.

 

 

Lees ook:Het laatste zetje naar een nieuwe reis
Lees ook:Eileen beweegt
Lees ook:Start Arab Film Festival
Lees ook:De geborgenheid van cultuur
Lees ook:Africa In The Picture: ALIVE & KICKIN’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.