De geborgenheid van cultuur

Op Multiculti.blog.nl lees je veel informatie over diverse culturen. Muzikale stromingen uit Latijns-Amerika en Afrika, theater uit Azië, een Hindoefeest en een Joods Muziek Festival. Het is eigenlijk onmogelijk aan alle culturen evenveel aandacht te besteden. Naast deze culturen bestaan ook de wereldburgers en niet-religieuzen. Mensen die zich liever niet binden aan een land of religie. Toch heeft het wel wat, zo’n groepscultuur. Het geeft een gevoel van geborgenheid en herkenning.

Het Internationaal Joods Muziek Festival, acht dagen waarbij mensen uit de Joodse gemeenschap en belangstellenden kunnen luisteren naar de muziek uit hun cultuur. Je kan luisteren naar de traditionele Joodse muziek, maar ook naar de vernieuwende muziek. Wanneer je deel uit maakt van cultuur met een lange historische traditie, is het soms mooi weer stil te staan bij zijn oude oorsprong. Luisteren naar de oorspronkelijke klanken en noten, gemaakt door de grote artiesten uit de cultuur.

Het Divali festival, het Hindoefeest dat gevierd wordt met tradities, rituelen en legendes. Een feest van lichtjes, lampions, maar ook muziek en meditatie. Iedereen wenst elkaar geluk. Hindoes komen bij elkaar, vieren Divali zoals Divali gevierd moet worden.

Het zijn dit soort feesten wat mensen uit een cultuur weer bij elkaar brengt. Met zijn allen begeven we ons in de multiculturele samenleving. Juist dan is het heerlijk weer in een bekende omgeving te zijn. Met mensen die met dezelfde taal, tradities en overtuiging leven. Je hoeft elkaar niets uit te leggen. Alles is bekend, iedereen is bekend.

Tijdens het Joods Muziek Festival luister je naar de bekende geluiden uit de Joodse muziek. Met Divali brand je lichtjes samen met je familie en wens je elkaar voorspoed.

Een blik is dan voldoende. Geen angst, geen spanning, geen opwinding. Alleen herkenning in cultuur. Je bent weer thuis.

Lees ook:Acht steden in het teken het Internationaal Joods Muziek Festival
Lees ook:Traditie en herkenning door filmfestivals
Lees ook:Den Haag is vol van Divali, het Hindoestaanse lichtjesfeest
Lees ook:De dagen van Divali
Lees ook:Het culturele palet voor kunstenaars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.