Het culturele palet voor kunstenaars

Multiculti.blog.nl publiceert veel berichten over culturele evenementen in Nederland. Onder andere in de muziek, dans en theater zie je combinaties van diverse culturen. Artiesten beperken zich niet meer tot de geluiden van één land, maar maken gebruik van diversiteit. Niet alleen de diversiteit binnen een land maar ze laten zich inspireren door culturen uit heel de wereld. De combinatie van meerdere stromingen maakt uiteindelijk een vernieuwd geluid, theater of dans. Het maakt de wereld verrassend. Tenslotte kennen we zo onderhand wel de standaard geluiden van een land. De stereotypen waar we ons zo graag aan vast houden. Artiesten durven af te wijken van de stereotypen. Het is het leven dat zij leiden.

Artiesten heten niet voor niets artiesten. Het zijn kunstenaars, in hun werk en het leven. Om op te vallen is het nodig verder te kijken dan de vier muren waarin we leven. Kunstenaars durven dit. Het moet moeilijk zijn af te kunnen wegen of je niet te veel mengt in een artistieke creatie. Soms kan teveel ook leiden tot verwarring. Het is dan weer de kunst tot een artistieke creatie te komen, die het publiek doet verwonderen.

Des te mooier als je publiek mee krijgt en uit die vier muren haalt. Het luisteren naar muziek uit een andere cultuur is een ding. Maar stel je voor iemand verwacht traditionele Joodse muziek op het Internationaal Joods Muziek Festival, en die persoon hoort ineens traditionele muziek gecombineerd met moderne muzikale geluiden. Een ervaring wat op zich schokkend kan zijn voor een traditioneel ingesteld persoon, in een negatieve of een positieve manier. In het slechtste geval loopt die persoon de zaal uit. In het beste geval wordt die persoon mee gesleept door de moderne geluiden. Stelt het zich open voor nieuwe belevenissen en culturen.

Multiculturaliteit, de artistieke wereld is een perfect palet voor alle culturen van de wereld. Een gewaagde plek waar iedere kunstenaar zich bevindt op glad ijs. Maar als kunstenaar zijn niet bang om uit te glijden. Ook dit ervaren zij als een mooie artistieke belevenissen. Hun werk mag opvallen, succes hebben en gezien worden. Hoe kan dat beter dan door iets geheel nieuws te creëren. Hoewel we al eeuwen meerdere culturen om ons heen zien, zijn we toch iedere keer verrast door multiculturele creaties en ervaringen die opduiken.

Lees ook:De geborgenheid van cultuur
Lees ook:Latin Dance Party in het Tropentheater
Lees ook:Rijk met meer culturen
Lees ook:The Five Great Guitars touren met Habib Koité
Lees ook:Traditie en herkenning door filmfestivals

0 reacties op “Het culturele palet voor kunstenaars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.