Noord-Koreaans eten onder toezicht

Het eerste Noord-Koreaanse restaurant van Europa staat in Amsterdam. Het is opgezet door twee Nederlanders. Culturele en culinaire vrijheid is niet echt aan de orde. Ze staan wel onder toezicht van het regime van Noord-Korea. Om er zeker van te zijn dat er echte Noord-Koreaanse gerechten geserveerd worden, wordt er samengewerkt met negen Noord-Koreanen.

Culturele vrijheid, culinaire vrijheid. Van dat laatste wist ik niet eens dat het bestond. Toezicht op de menukaart. Wow, hoe streng kan een regime zijn? Het is een manier om de cultuur te behouden. Ik bedoel veel internationaal eten in Nederland lijkt in de verste verte niet op het eten wat in die landen gemaakt wordt.

Zo wordt het Chinese eten op allerlei variaties op de hele wereld gemaakt. Allemaal aangepast aan de lokale behoefte van de bevolking. Het moet natuurlijk wel verkocht en gegeten worden.

Toch is het een interessante ontwikkeling, een Noord-Koreaans restaurant. Nu weet je tenminste zeker dat wat je te eten krijgt, echt uit die cultuur komt. Cultureler kan het niet worden. Bron: De Pers

Bron foto: John Pavelka – Flickr

Lees ook:Gastronomisch racisme in Italië.
Lees ook:Extra toezicht bij moskee.
Lees ook:Meet the Middle East opgedragen aan Syrische cartoonist
Lees ook:Koreaanse films in Leiden
Lees ook:Ladies Only middag in Podium Mozaïek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.