Meet the Middle East opgedragen aan Syrische cartoonist

Syrische cartoonist, Ali Farzat

Deze week kan je nog films kijken tijdens Meet The Middle East 2011 in Delft. Bioscopen in Delft draaiden diverse films met het Midden-Oosten als thema. Komende week kan je in Filmhuis Lumen nog naar films als RABAT, Half Moon en Quarantina. Het festival wordt vrijdag 4 november afgesloten met een Afterparty. Het festival is dit jaar opgedragen aan de Syrische cartoonist Ali Farzat, een mensenrechtenactivist dat het Syrische regime in zijn cartoons ter discussie stelt.

Cartoonist Ali Farzat

Farzat ontving in 2002 de Prins Claus prijs voor zijn oeuvre. Een voorvechter in Syrië voor vrije expressie en meningsuiting. In augustus dit jaar werd hij ontvoerd. Vervolgens werd hij mishandeld waarbij zijn handen werden gebroken. Volgens mediaberichten zat hier het Syrische regime achter.  Na zijn ontvoering werd hij uit een auto gegooid en later opgenomen in het ziekenhuis. Door zijn handen aan te pakken, werd zijn handelsmerk beschadigd. Een cartoonist, een Syrische artiest die vecht voor vrijheid in zijn land.

Voorbeeld cartoon van Ali Farzat

Het werk van Farzat zal niet zo makkelijk tegen gehouden worden. Door het Middle East Film Festival aan hem op te dragen, maken zij een statement dat niemand zomaar tot zwijgen gedwongen wordt. Gelukkig is zijn werk niet gebroken.

Culturele rijkdom

Het festival besteedt uiteraard ook aandacht aan de revolutie in het Midden-Oosten. Farzat is een van velen die strijd voor vrijheid in hun land. Toch wil het festival ook de mooie cultuur van het Midden-Oosten laten zien. Het is niet een cultuur van strijd en gevechten. Hier leven ook veel cultuurschatten en oude beschavingen die tot leven komen in de films, kunst en muziek. De culturele rijkdom uit het Midden-Oosten is tijdens Meet the Middle East tot 4 november nog te bekijken in Delft.

Lees ook:Wat doet kunst voor een revolutie?
Lees ook:Africa In The Picture: ALIVE & KICKIN’
Lees ook:Forse stijging antisemitisme.
Lees ook:Traditie en herkenning door filmfestivals
Lees ook:Eastern Neighbours Film Festival begint met Istanbul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.