Een culturele leugen voor liefde

Een tijd geleden besprak ik het fenomeen dat Marokkaanse vrouwen liever kiezen voor een Nederlandse man. Althans dat werd gedacht. Dit artikel werd ineens heel veel bekeken, met een aantal typische reacties die daarbij hoorde. Nu lees ik een artikel op Republiek Allochtonie over de moderne Romeo en Julia. Het verhaal over de onmogelijke liefde en het verdriet. Dat dit meer het beeld is van de liefde tussen een Marokkaanse vrouw en Nederlandse man. Het is niet onmogelijk dat deze twee mensen liefde bij elkaar vinden. In onze samenleving leven Marokkanen en Nederlanders bij elkaar. Goeie kans dat hier een nieuwe ‘Romeo en Julia – liefde’ ontstaat.

Het is een fenomeen van altijd denk ik. En het gaat niet alleen tussen Marokkanen en Nederlanders. Ook tussen verschillende milieus. Stel ik zou verliefd zijn geworden op een prins. Zeker weten dat het een probleem was geweest. Ze noemen de vrouwen die nu getrouwd zijn met een prins burgermeisjes, maar ik vermoed dat ik meer burgermeisje ben dan hun. Ook dat zou een onmogelijke liefde zijn.

Wat mensen dan doen om lief te kunnen hebben, is liegen. Uit angst voor problemen en conflicten. En het lijkt gemakkelijk, want je bent toch met de liefde van je leven. Maar uiteindelijk wil je het van de daken schreeuwen. Dat je van hem of haar houdt. Dat je met hem of haar voor altijd wilt zijn. Je wilt trouwen, omdat je je leven wilt wijden aan deze persoon. En aan de rest van de wereld wilt laten zien dat je van die persoon houdt.

En dat kan dan niet. Omdat je liefde overschaduwd wordt door de leugen. Natuurlijk kan je in het begin de liefde voor jezelf houden. Om uit te zoeken hoeveel liefde er is. Maar zodra je dit weet, dan wil je er toch niet meer over liegen? Dan wil je dit delen. Met alle belangrijke personen in je leven.

Is liegen om liefde dan de weg van de minste weerstand? Of een blok aan je been?

Lees meer op Republiek Allochtonie.

Bron foto: jinterwas – Flickr

Lees ook:De lancering van ZinaZina
Lees ook:Allochtonen rennen een rondje Sloterplas.
Lees ook:Black Butterflies: een dichteres in Zuid-Afrika
Lees ook:Twee culturen op een kussen
Lees ook:Nederlandse man aantrekkelijk voor Marokkaanse vrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.