Twee culturen op een kussen

Ken je dat ook? Dat gevoel dat je twijfelt of je wel gezien mag worden. Niet per se omdat je een niet-Nederlands uiterlijk hebt. Maar ook omdat je gewoon opgegroeid bent in een ander soort gezin. Met andere soort normen en waarden dan de persoon van wie je houdt, of op wie tot over je oren verliefd bent. Verliefdheid of liefde kent geen grenzen. Liefde maakt blind wordt gezegd. Helaas geldt dit meestal alleen voor de twee geliefden. De omgeving deelt niet mee in de roze bril. Met een beetje ongeluk gaat de liefde hieraan ten onder, of het maakt de liefde sterker.

De website Republiek Allochtonie publiceert een artikel over de invloed van de meerdere culturen in Nederland. Aanleiding is het artikel in het  magazine J/M  over de acceptatie van ouders van een allochtone vriend of vriendin van hun kind. Dit wordt meer geaccepteerd dan eerst werd gedacht. Autochtone Nederlandse ouders staan zeer open en tolerant naar de meerdere culturen die in Nederland leven.

Relatie met twee kleuren

Een interculturele relatie is iets wat al tijden voorkomt en waar veel mensen voor ons voor hebben gevochten. Sommige mensen doorstonden dit zonder kleerscheuren. Zonder tegenwerking en commentaar van de omgeving. Andere mensen hebben veel moeten opgeven voor hun multiculturele liefde. Liefde is enkel grenzeloos voor de mensen die de liefde delen. In mijn omgeving zijn er een aantal mensen met een interculturele relatie of huwelijk. Het leek alsof deze mensen en de omgeving de relatie tussen deze twee mensen moest verdedigen.

Cijfers van cultuur en liefde

Naar aanleiding van het artikel in J/M zijn diverse artikelen en columns geschreven, waaronder in De Volkskrant. In alle artikelen worden cijfers en percentages genoemd. In dit artikel benoem ik alleen de liefde tussen twee mensen. Liefde is niet te benoemen, te rationaliseren of te verklaren in cijfers. Was het maar zo makkelijk. Liefde ontstaat en als je geluk hebt, groeit. In mijn ogen moet het niet uitmaken in welke kleur. Liefde tussen twee mensen is sterker dan welk cijfer, afkomst of geloof. Want liefde kent geen grenzen.

Lees ook:Twee culturen op een kussen, daar ligt Rayman tussen.
Lees ook:De film Sonny Boy in de race voor Oscar
Lees ook:De EU, een culturele rommel?
Lees ook:Liefde in eigen cultuur
Lees ook:Een culturele leugen voor liefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.