Gezichten van gemis vastgelegd door fotografe Homeira Rastegar

Gemis, een logisch gevolg van immigratie. Een gevoel wat vaak ontkend wordt. Diep weggestopt om te overleven in een vreemd land. Maar niet meer dankzij de expositie Missing You.  De fotoreportages van Homeira Rastegar laten gemis zien aan de hand van vier fotoseries: Another Face, My Mother, Data & Sara en Moharram. Allemaal beelden waarmee diverse verhalen uit Iran wordt verteld. Iraanse vrouwen, een Iraanse migrant, een Iraans huwelijk en rouw in Iran.

De fotografe Homeira Rastegar werd in 1967 geboren in Iran. Al achttien jaar woont zij nu in Nederland. In 2009 studeerde ze af aan de Fotoacademie Amsterdam. Nu richt ze zich het liefst op documentairefotografie. In haar foto’s van Missing You laat zij gemis zien als een sterke maar mysterieuze emotie. De mensen op de foto’s ogen sterk en krachtig, maar als je goed kijkt zie je verdriet en gemis. Kracht en gemis komen samen.

Het voelen van gemis stoppen we het liefst weg. Want het is een gevoel waar we niets mee kunnen. Het enige wat we kunnen is het accepteren. De acceptatie van de aanwezigheid van gemis. Soms moet je iets of iemand achter laten voor een nieuw leven. Een keuze of gebeurtenis dat kracht nodig heeft. In sommige gevallen is gemis een gedwongen gevoel. Een gebeurtenis waar je niet om gevraagd hebt. Ook dan moet je verder. Vooruit kijken, hopen op een goede toekomst en roeien met de riemen die je hebt. Wat je nog hebt is de cultuur waar je vandaan komt. Je afkomst, je roots en jezelf.

Deze expositie is mooi vanwege de kracht en inspiratie, vastgelegd door de fotografe Homeira Rastegar. Haar werk hangt van 21 oktober t/m 2 december 2011 in de LAKgalerie in Leiden.

 

 

Lees ook:Nobelprijs winnares in De Balie
Lees ook:Gewaagde kunst van Sarah Maple in Amsterdam
Lees ook:Er is er één jarig!
Lees ook:Manifestatie Iraanse kunstenaars in Amsterdam
Lees ook:Fashion in het Tropenmuseum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.