Ontsnap aan de culturele chaos

Nederland probeert alle culturele groepen thuis te laten voelen. Eigenlijk creëren alle groepen hun eigen kleine wereld, in buurthuizen, in dorpen, in wijken. Al die verschillende culturen zijn een vanzelfsprekend beeld in Nederland. Of toch niet?  Is het wel zo redelijk om in Nederland bijvoorbeeld moskeeën en dergelijke te bouwen? Naar mijn inziens wel. Moslims moeten net als christelijken terecht op een plek waar ze samen kunnen komen. Toch denken veel mensen hier anders over.

Ik kwam op deze vraag door het artikel op Republiek Allochtonie “Een pragmatische kijk op multiculturaliteit“. Voor veel mensen is het een logische vraag. We leven in Nederland. Het land van molens, grachten en tulpen. Zo moet het altijd blijven en geen invloeden van andere culturen.

Persoonlijk vind ik het juist mooier als culturen zich mengen, zolang iedereen in zijn waarde gelaten wordt. Zo is het ook fijn als iedereen zijn geloof op een fijne manier kan praktiseren. Als er binnen het christelijke geloof zoveel soorten kerken mogen bestaan, dan mag er ook plaats gemaakt maken voor andere religies en levensstijlen. Mensen willen in een gebouw andere mensen ontmoeten waarmee ze iets gemeen hebben. Dat herkennen we toch allemaal?

Toch is de multiculturele samenleving voor veel mensen een doorn in het oog. Alles wat anders is, dat willen we liever niet toelaten. Niet in ons huis, en niet in ons vertrouwde kikkerlandje. Niet voor niets dat politiek geen idee heeft hoe ermee om te gaan. Wat is de beste manier voor een multiculturele samenleving?

Ik denk niet veel anders dan een andere samenleving. Streven naar orde en chaos aanpakken waar nodig. En orde en rust vinden we soms in onze kerk of moskee. Een heerlijke plek om te ontsnappen aan de chaos…van de multiculturele samenleving.

 

Bron foto: Flickr

Lees ook:Het verfrissende effect van culturen
Lees ook:WK Amsterdam: voetbal door internationale teams.
Lees ook:Lessen over de Islam op openbare scholen
Lees ook:Migranten aan het woord in ‘Roadmovie’
Lees ook:De multiculturele samenleving in crisis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.