Unal Zorg: Turks initiatief voor kleinschalige zorg.

Aysel Disbudak is sociaal ondernemer: ze heeft Unal Zorg opgericht. Dat is een zorginstelling in Amsterdam, gespecialiseerd in opvang en begeleiding van mensen met een verstandelijke handicap. Ze schreef een boek over haar leven tussen twee culturen: ‘De nootjes van het huwelijk’.

Cliënten van Unal Zorg behoren vaak tot de ‘moeilijke’ doelgroep, die bij andere instellingen geweigerd worden omdat ze teveel gedragsproblemen hebben. “Vaak wordt gedacht dat wij er speciaal voor allochtonen zijn, maar dat is niet zo. We zijn multicultureel.
Foto: stock.xchng
 

We zijn gespecialiseerd in het werken met andere culturen zodat mensen tegen ons vaak meer durven te vertellen dan tegen een medewerker van een andere instellling.”

Binnen veel culturen is een verstandelijke handicap een taboe. De praktijk is echter dat 80% van de Amsterdamse kinderen die zijn aangewezen op speciaal onderwijs of dagopvang van allochtone afkomst is. Bij zorginstellingen ontbreekt het vaak aan kennis over verschillende culturen.

“Voor ons is heel belangrijk dat de cliënt zelf de regie in handen houdt. We maken bijvoorbeeld toekomstplannen. Het doel is om de cliënt zo zelfstandig mogelijk te laten worden. Mijn broertje Unal heeft veel ellende meegemaakt in verschillende zorginstellingen. HIj zat een tijdje in een groep met drie anderen van zijn niveau. Door bezuinigingen is hij nu in een groep geplaatst met veel oudere mensen die nauwelijks Nederlands praten. Op advies van een arts van die instelling heeft de rechter bepaald dat hij daar de komende vijf jaar moet blijven. Voor mijn gevoel zit Unal onschuldig in de gevangenis en hij is niet de enige.”

“We moeten terug naar kleinschalige zorg in de buurt waar rekening wordt gehouden met de wensen en de zorgvraag van de cliënt.”

Bron: De Rooie Amsterdammer, uitgave van SP-Amsterdam.

Van deze aanpak houd ik: niet klagen, maar zelf iets eraan doen.

Lees ook:Kleurrijke zorg: het mes snijdt aan twee kanten.
Lees ook:De nootjes van het huwelijk: boek over leven tussen twee culturen.
Lees ook:Inburgeren en werken in de zorg
Lees ook:Big Brother is watching you!
Lees ook:Ontsnap aan de culturele chaos

0 reacties op “Unal Zorg: Turks initiatief voor kleinschalige zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.