Succesvolle allochtonen geven vertrouwen

Is Nasrdin Dchar jouw rolmodel?

Hebben allochtonen een rolmodel nodig? Nee. Iedereen heeft een rolmodel nodig, niet alleen allochtonen. Maar voor allochtonen geeft een rolmodel in de politiek, het bedrijfsleven of als artiest wel meer inspiratie. Extra steun in de weg naar succes. Voor allochtonen is succes toch minder vanzelfsprekend. Alleen doordat we de stempel allochtoon dragen. Die van de rellen, diefstallen, uitkeringen en ga zo maar door. Maar wanneer een succesvolle allochtoon verschijnt staat meteen heel Nederland op zijn achterste benen. Hoeveel waardering horen succesvolle allochtonen te krijgen?

Een vervelend woord

Allochtonen, eigenlijk heb ik een hekel aan het woord. Maar het is een alles samenvattend begrip. Daarom dat ik het soms vervang voor de donker- of zwart harigen. Hoewel eigenlijk immigranten uit Duitsland, Oostenrijk of Rusland ook volgens de regels allochtoon zijn, en die hebben toch grotendeels blond haar. Dus vandaar dat ik tegen mijn zin toch het begrip allochtonen gebruik.

Een goede bijdrage

Dus, de plek voor de succesvolle allochtonen behoort niet groter te zijn dan die van succesvolle autochtonen. We hoeven ze niet op handen te dragen, te eren of te bejubelen. Uiteraard wel te waarderen en te respecteren. Allereerst omdat ze een nuttige bijdrage leveren aan de samenleving.

De achtergrond

Daarnaast ben ik altijd gerust bij het zien van een allochtoon met succes. Het geeft mij hoop. Ik kijk niet alleen de huidskleur of de oorsprong van een persoon. Ook zijn of haar achtergrond, uit het soort gezin, het werk van vader en moeder, de vrienden van die persoon en de opleidingsachtergrond. Hoe meer een persoon heeft gevochten voor succes, hoe meer hoop en vertrouwen dit mij geeft.

Toekomstbeeld

Succesvolle allochtonen zijn nodig in onze samenleving. Als voorbeeld voor de nieuwe generatie. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe generatie zijn best doet. School afmaakt, een opleiding volgen, goed werk doen. Eigenlijk dat de nieuwe generatie vertrouwen heeft in zijn toekomst. Want waarom zouden zij hun best doen als er toch geen toekomst voor hun ligt?

We kunnen met zijn allen hoog en laag springen bij elke succesvolle allochtoon die opduikt. Maar als deze er niet zijn, dan ligt de samenleving nog meer in puin.

Lees ook:Van immigrantenjongen tot profvoetballer
Lees ook:Multiculti blogger gezocht.
Lees ook:Aandacht voor de Indiase groep in Nederland
Lees ook:Hulp voor jonge allochtone meiden
Lees ook:‘Thuis voelen’ kun je leren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.