Verstoppen in de boerka

Al lange tijd leeft in Nederland de discussie rondom de boerka. Ook andere bedekkende gewaden van grotendeels moslima’s zijn mikpunt van verontwaardiging en spot. Mensen schreeuwen de hoofddoeken toe zonder te weten of te begrijpen waarom deze vrouwen zichzelf bedekken. Maar als wij westerse vrouwen ons eens goed inleven in deze vrouwen. Zouden wij dan ons dan ook niet willen bedekken met een beschermend gewaad?

Een goede grap zou het wel zijn. Als je als Nederlandse vrouw de deur uit gaat, van top tot teen bedekt en alleen je ogen zijn te zien. Niet dat ik hierna verlang. Maar toch vraag ik me ineens stiekem af of mijn leven niet zoveel simpeler zou zijn in een boerka?

Eigenlijk ben je min of meer onzichtbaar. Niet meer toegankelijk voor flirterig gedrag van de mannen op straat. Of de jaloerse blikken van de vrouwen. Zit je haar niet die dag? Met een hoofddoek hoef je je daar niet zorgen om te maken. Niemand kan je zien, alleen je ogen zijn toegankelijk voor de buitenwereld. Waardoor iedereen gedwongen is je in de ogen aan te kijken. Want dat is soms nog moeilijk voor het mannelijk geslacht. Is het niet?

Niet dat ik nu pleit voor de invoering van de boerka in Nederland, laat dat even duidelijk zijn. Op de uitzonderlijk warme zomerdagen heb ik medelijden met de bedekte kleding van de moslima’s. En dan heb ik toch bewondering voor ze. Daarnaast is een hoofddoek op een hele mooie en sierlijke manier te dragen. Haast mysterieus. Denk aan de hoofddoek van prinses Maxima tijdens het staatsbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten. Op die manier vond ik de hoofddoek haar heel mooi staan.

Als vrouwen heb je van die dagen dat je liever verdwijnt. Dat je niet naar buiten wilt en dat je je niet wilt laten zien. Je voelt je te dik, te dun, opgeblazen, je haar zit niet, ellendig. Op zulke dagen zou het fijn zijn te verdwijnen in beschermende kleding die de oordelen van de buitenwereld doet afstoten.

Bron foto: ssr.ist4u – Flickr

Lees ook:Het mysterie van de sluier
Lees ook:De verwarring van de vrouwencultuur
Lees ook:Hoofddoek, Hoofdboek, Facebook
Lees ook:De boerka hand in hand met de helm en bivakmuts
Lees ook:Koningin reageert op hoofddoek-vragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.