Vieren ‘jullie’ kerst?

Deze vraag wordt me ieder jaar, meerdere keren gesteld. Ik vraag dan altijd; “Hoe bedoel je, jullie?” “Nou..je bent toch moslim? Jouw familie, vieren ze kerst?” . Ik vind het niet erg dat mensen me vragen stellen, integendeel. Maar ik vind het toch een beetje een rare vraag. Ik vraag toch ook niet aan een Boeddha of hij het islamitische Offerfeest viert?

Maar ik geef altijd netjes antwoord hoor! Dan leg ik het volgende uit; “Mijn ouders vieren kerst. Heel de familie komt bij elkaar om lekker te eten en te drinken. Soms komen er zelfs familieleden uit België of Duitsland. Maar mijn ouders vieren geen kerst met een kerstgedachte erachter. Ze vieren de geboorte van het kindje Jezus niet. Want ze zijn moslim. 

En dan hoop ik altijd dat het iets duidelijker is. Toen ik bij mijn ouders woonde, pakten we ook geen cadeautjes uit. Ik kreeg wel altijd een kleinigheidje van mijn moeder, maar we kochten geen cadeaus voor elkaar. Die traditie bestaat simpelweg niet voor mijn ouders  Dus ja, ‘we’ vieren kerst. Maar wel een beetje op onze eigen manier.

Foto: Wayne Moran

Lees ook:Kerst zonder glitter met familie
Lees ook:Mega Chaabi Dance: een nieuwe kerst in Paradiso
Lees ook:Ben ik Turkse of Nederlandse?
Lees ook:Is Obama christen of moslim?
Lees ook:“Heb jij een hond? Dat is echt harram!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.