Kerst zonder glitter met familie

Ik val maar meteen met de deur in huis. Kerst is niet mijn favoriete periode van het jaar. Het is de periode dat ik me zo nu thuis voel in de Nederlandse cultuur. In mijn huis staat geen kerstboom, geen kerstman, geen slinger of sok. Alle kerstglitter gaat totaal langs mij heen. Maar op mijn eigen manier doe ik mee met de traditie, met mijn familie. Maar niet met cadeaus en versieringen.

De reden? Omdat ik in deze periode ook de mensen mis die niet meer om mij heen zijn. Des te meer redenen dat ik rond kerst mijn best doe mijn dierbaren te zien. Gezellig met ze te eten en de tijd met elkaar door te brengen. Kerst is een mooie periode bij elkaar te zijn.

En dan is de kerstboom natuurlijk een stralende aanwezigheid in het huis. Het maakt het gezellig tijdens de donkere dagen. Ondanks dat het vroeg donker wordt, straalt het toch in de woonkamers.

Maar mijn voornemen is volgend jaar ook iets extra’s te doen met kerst. Vrijwilligerswerk, voor de daklozen of in het ziekenhuis. Geen idee nog. Want daar draait kerst ook om. Liefde voor je medemens.

Kerst hoort bij de christelijke en Nederlandse cultuur. En winkels hebben hier slim gebruik van gemaakt. Onder die kerstboom horen cadeautjes. Maar eerlijk gezegd zie ik niet in waarom. De kerstboom, het huis waarin ik samen ben met familie, dat beleef ik als een groot cadeau.

Het culturele fenomeen kerst ga ik op mijn eigen persoonlijke manier beleven. Zonder pracht en praal, en met meer medeleven. Dat is mijn voornemen voor de kerst in het volgende jaar.

Bron foto: Flickr

Lees ook:Vieren ‘jullie’ kerst?
Lees ook:Ben ik Turkse of Nederlandse?
Lees ook:Onverdoofd ritueel slachten mag nog
Lees ook:Tangomagia nog een dag in Amsterdam
Lees ook:Mega Chaabi Dance: een nieuwe kerst in Paradiso

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.