Opgroeien in meerdere culturen

Multiculturaliteit komt op diverse manieren voor. Niet zozeer door meerdere culturen in een omgeving, of een land. Maar ook binnen gezin of opvoeding. Op de website van de Wereldomroep staat een artikel over ‘Third culture kids’. Dit zijn kinderen die in een ander land zijn geboren dan hun ouders en vervolgens hun jeugd hebben doorgebracht in verschillende landen. Deze kinderen zijn diverse keren verhuisd, op misschien verschillende leeftijden. Elke leeftijd kent zijn eigen ontwikkeling en fases.

Het artikel van de Wereldomroep komt voort uit een discussie op LinkedIn. Tijdens deze discussie spreken veel mensen die hun jeugd in het buitenland hebben doorgebracht. De gevoelens over deze jeugd zijn veelal positief. Het opgroeien in een ander land brengt levenservaring en verrijking met zich mee. Daarnaast worden de kinderen meertalig opgevoed. De levenservaring, meerdere culturen en verschillende culturen kunnen de ontwikkeling van het kind positief beïnvloeden. Denk maar aan het artikel van de Afropolitans. Deze generatie heeft een Afrikaanse achtergrond maar een Westerse opvoeding. De combinatie maakt van hun mensen van de wereld.

De manier waarop je kind omgaat met de verhuizing naar het buitenland, vereist wel enige voorbereiding op de verhuizing. Hoe jong het kind ook is, het kind krijgt zeker veel mee van de verhuizing en de spanning die daar om heen hangt. Denk daarom niet dat je kind niets begrijpt en dat je niets hoeft uit te leggen. Leg op het niveau van het kind uit wat er gaat gebeuren en wat de gevolgen zijn. Jonge kinderen tot ongeveer zes jaar maken zich zorgen over praktische dingen zoals de spullen, de verzorging van huisdieren. Kinderen tot 12 jaar zijn druk met school en vriendjes. Kinderen vanaf 13 jaar kunnen behoorlijk opstandig zijn tegen een verhuizing. Deze zijn in de pubertijd en zijn opstandig tegen alle ideeën van hun ouders. Laat staan een verhuizing naar het buitenland. Betrek je kind hoe dan ook bij de verhuizing, geef hem of haar taken bij het organiseren. Laat foto’s en video’s zien op het internet zodat ze al zich voorbereiden op de nieuwe omgeving.

Een multiculturele opvoeding kan zeer verrassend uitpakken op latere leeftijd. De kinderen hebben weten overleven in een andere cultuur. Hierdoor zullen zij goede communicatie en sociale vaardigheden aanleren. Daarnaast ook een aanpassingsvermogen die erg goed van toepassing is later in hun leven tijdens hun carrière. Tevens de meertaligheid kan hierbij heel gunstig zijn. Het zijn gevolgen die het kind nog niet ziet als het gaat verhuizen, maar die zeker mogelijk zijn.

Lees ook:‘Kind niet lang op school in buitenland’
Lees ook:Kinderen samenbrengen bevordert de multiculturele samenleving
Lees ook:BBB: Boerenkool, baklava, bara.
Lees ook:Mijn naam is profiteur
Lees ook:Opvoeding krijgt Surinaams humoristisch jasje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.