HODA: nieuw glossy voor jonge moslima’s

Eindelijk is er een glossy-magazine die aansluit bij de wereld van Marokkaans-Nederlandse vrouwen. Het tijdschrift HODA, opgericht door Hoda Hamdaoui, is voor vrouwen van 18 tot 35 jaar. Het tijdschrift richt zich op lifestyle op een manier die herkenbaar is voor Islamitische vrouwen. Zo worden er meer donkere modellen in het tijdschrift afgebeeld in plaats van blanke en blonde modellen. Termen als ‘vriendje’ worden vervangen door termen als ‘verloofde’ of ‘aanstaande’.

Onderscheid cultuur en interesse

Ook dit initiatief roept weer heftige reacties op. Geluiden als ‘wij-en-zij’ gevoel en ‘scheiding tussen culturen’ worden veelal genoemd. Natuurlijk kan je de focus op de Islamitische cultuur benaderen van dit tijdschrift. Maar bedenk wel dat dit tevens de focus op manier van leven betreft. Niet elke vrouw heeft dezelfde interesses. Zo bestaan er ook vrouwentijdschriften voor christelijke vrouwen, feministische vrouwen en modieuze vrouwen. Elke vrouw heeft zo zijn eigen leefwereld en interesses. Dan is het alleen maar fijn dat er een tijdschrift is die deze vrouwen vertegenwoordigd.

Ontwikkeling en zelfbeeld

HODA kan fungeren als een platform voor de moderne Islamitische vrouw. Het toont mode, levensstijl en de cultuur voor Marokkaans-Nederlandse vrouwen. De herkenning die dit tijdschrift geeft kan een steun zijn voor vele jonge moslima’s in Nederland die zich verder gaan ontwikkelen. Als Aziatische was ik vroeger altijd gefrustreerd van al die langbenige modellen in tijdschriften. Ik wilde graag ook zo zijn en wie weet was zo’n dergelijk tijdschrift beter geweest voor de ontwikkeling van mijn eigen zelfbeeld. Door het zien van al die lange blonde modellen, werd ik alleen maar geconfronteerd met mijn tekortkomingen in plaats van mogelijkheden. HODA kan de mogelijkheden van moslima’s in Nederland duidelijk maken. Als het zelfbeeld en ontwikkeling van moslima’s bevorderd kan worden door een glossy tijdschrift voor moslima’s dan juich ik dat van harte toe.

 

Lees ook:De lancering van ZinaZina
Lees ook:De verwarring van de vrouwencultuur
Lees ook:Amsterdam Turkish Film Festival in het teken van vrouwen en rebels
Lees ook:Kleden hoe het hoort, lekker eigenwijs dus
Lees ook:Hafla Anissa, een zondag voor vrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.