Zoeken naar je bestaan

Donderdag 1 december laat een documentaire de zoektocht van de onlangs overleden Mathijs Souhoka zien. Souhoka kwam in zijn tweede levensjaar vanuit Indonesië in Nederland en kwam in het Molukse kamp in Rouveen terecht. Een kamp dat in de Tweede Wereldoorlog het Joodse doorvoerkamp Kamp Conrad was. Samen met 23 andere gezinnen kwam het gezin Souhoka in dit kamp terecht en verbleven daar van 1954 tot 1966. Souhoka heeft het 50 jaar later nog moeilijk met die periode. De documentaire laat zijn zoektocht zien naar zijn geschiedenis en zijn bestaan.

Een zoektocht naar iemands geschiedenis en bestaan. Hier zijn veel programma’s voor. Ook cultuur is deel van je geschiedenis en bestaan. Als je afkomstig bent uit een ander land, dan is op een of andere manier dat land deel van jou. Of je er nou geboren bent of niet. Of je er opgegroeid bent of niet. Of je nou de taal spreekt, of niet. Cultuur is deel van jou. Ook al heb je de geschiedenis, het verdriet, de vreugde nooit bewust mee gemaakt. De geschiedenis leeft hoe dan ook voort in jou.

Wanneer je niet weet wat die geschiedenis is, voelt dit als een gemis. Documentaires als deze laten het belang van de geschiedenis van cultuur zien. De zoektocht naar cultuur is voor sommige mensen nodig. Loop jij soms met vragen rond? Vragen over je eigen cultuur? Je land van herkomst? De achtergrond van jouw ouders?

Mathijs Souhoka heeft zijn zoektocht kunnen maken met deze documentaire. Helaas is hij overleden kort nadat de documentaire in première ging.

Misschien herken je jezelf wel in deze documentaire en helpt het je met jouw vragen of zoektocht. De documentaire ‘Kamp Conrad’ wordt op donderdag 1 december 2011 uitgezonden op Nederland 2 om 23:00 uur.

Bron foto: Flickr

Lees ook:May I Enter: over de Afro-Braziliaanse religie Candomblé
Lees ook:“Een visum als bruidschat”
Lees ook:Een Russische ervaring
Lees ook:Koreaanse films in Leiden
Lees ook:Hella Haasse beschreef vervreemding van de eigen cultuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.