INDISCH NU! laat Indische bagage spreken

Hoe is het om Indisch te zijn in het NU? Wat draag je mee en waar leef je mee? Het Tropentheater presenteert theatervoorstelling INDISCH NU! op 26 november 2011 met een gepast Indisch buffet na afloop. Een voorstelling waarin voorstellingen gebundeld zijn die Indische geschiedenis uitbeelden. Indonesië is geen kolonie meer van Nederland. Indonesië leeft nog wel in Nederland. Door de Nederlands-Indische gemeenschap die nu in Nederland leeft. Een stille gemeenschap dat ongemerkt geïntegreerd is, zodanig dat ze nu een zijn met de Nederlanders. Zij zien zichzelf als Nederlanders, met een Indische bagage. Deze bagage wordt verteld in de voorstellingen Deze en Genen speciaal!, Rauwe Sprookjes en Gegijzeld van INDISCH NU!.

De verhalen

Deze en Genen Speciaal! vertellen het verhaal van de grootvader van Elsbeth Vernout over zijn tijd als dwangarbeider in Birma tijdens de oorlog in Nederlands-Indië.

In de voorstelling Rauwe Sprookjes gaan Frank Irving en Jeannie Charlene van VILT Theater op zoek naar de verhalen van de Papoea’s en Indo’s.

Elsbeth Vernout treedt ook op in de voorstelling Gegijzeld.  Daarin gaat zij samen met Jeannie Charlene en Ruloff Manuputty terug naar de Molukse acties in de jaren zeventig. De zus van Vernout was een van de gegijzelde kinderen in de basisschool in Bovensmilde.

Stil verleden

De Indische gemeenschap heeft stilletjes een leven opgebouwd in Nederland. Veel praten niet over het verleden wat ze achter hebben gelaten. Toch leeft het verleden met zich mee. Daaropvolgende generaties leven met de geschiedenis die veel waarschijnlijk niet kennen en snappen. Veel hebben de pijn gezien bij familieleden en deze nooit begrepen.  Omdat er nooit over gesproken werd. Misschien komen jouw voorouders en ouders over Indonesië. Wellicht leven ze niet meer en kan je er niet naar vragen. Of ze leven nog wel en ze willen er niet over spreken. Een pijnlijk verleden is moeilijk los te laten.

De voorstelling INDISCH NU! vertelt over de verhalen die Indische mensen mee dragen. Hoe pijnlijke ze zijn verschilt per persoon. INDISCH NU! laat zien wat het is om Indisch te zijn in deze tijd.

INDISCH NU!, Tropentheater Amsterdam, 16.00 uur

Bron foto: Flickr

Lees ook:Het verhaal van de Indische gemeenschap in Westerbork
Lees ook:De charme van Indonesië blijft
Lees ook:Trots op je eigen cultuur
Lees ook:Molukse tentoonstelling in de Openbare Bibliotheek van Eerbeek.
Lees ook:Programma over slavernij voor jong en oud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.