“N-woord” maakt Rihanna boos

Rihanna

Een grapje in een Nederlands tijdschrift ontaardt in een rel dat zelfs Amerika bereikt. Rihanna kreeg lucht van de “grappige” tekst in het tijdschrift Jackie. Het woord “Niggabitch” was niet acceptabel voor Rihanna. Uiteindelijk leidde het zelfs tot het opstappen van de hoofdredacteur van het tijdschrift. De vraag die ik om me heen hoor is: zeggen donkere mensen deze termen niet onderling tegen elkaar? Waarom komt het harder aan als de woorden gebruikt worden door het blanke deel van de samenleving?

Bij deze rel ging ik nadenken over de “scheldwoorden” die ik wel eens hoor: pinda, kroepoekje (met dank aan Jos Brink), blauwe. Die laatste is niet op mij van toepassing. Veel Indonesiërs hebben een blauwe gloed in hun haar. Ik helaas niet. Een woord die ik wel als zeer negatief ervaar is “aap”. Vroeger heb ik die regelmatig gehoord en dat maakte me wel eens verdrietig. Bij al die andere woorden haal ik mijn schouders op. En ook hangt het af van hoe het gebruikt wordt. Om mij te kwetsen of te plagen.

Nu bedenk ik wel, Indonesiërs noemen elkaar geen kroepoekje of blauwe. Het woord pinda wordt zo nu en dan wel eens geroepen. Maar andere mogelijk kwetsende woorden, nee.

Maar nu hoorde ik gisteren een nummer van Rihanna waarin zij wel degelijk het ‘N-woord’ gebruikt. Daarom begrijp ik de rel niet. Is het vanwege de geschiedenis van het ‘N-woord’? Een geschiedenis die maar een selectief groepje tot in den lijve begrijpt en aanvoelt?

Veel blanken begrijpen niet dat donkere mensen elkaar onderling wel ‘N’ mogen noemen, en zij hun niet. Tja dan vraag ik me stiekem af of blanken dat wel kunnen begrijpen. Daar moet je donker voor zijn ben ik bang. Want zelfs ik, met mijn minimale donkere huid, begrijpik  een fractie van de gevoeligheid. En als blanke, vermijdt het N-woord tenzij je uit bent op een rel.

Bron foto: Flickr

 

Lees ook:Ik houd van kleur
Lees ook:Na de bounty nu ook de banaan.
Lees ook:HODA: nieuw glossy voor jonge moslima’s
Lees ook:Agogô: over capoeira en andere Braziliaanse zaken.
Lees ook:Hulpverleners en migrantenouderen communiceren slecht

Eén reactie op ““N-woord” maakt Rihanna boos

  1. YAD

    Wat onthouden moet worden is dat zwarte mensen niet allemáál onderling het woord ‘nigga’ of equivalenten hiervan gebruiken. Er zijn hele communities waar dat uit den boze is. Daar gaat wat mij betreft een gedachtenkronkel als ‘Ja, maar, die zwarten noemen elkaar toch ook ‘nigga’? Dan mogen anderen, bv. blanken, hen toch ook zo noemen, moeten ze niet moeilijk doen.’, aan voorbij. Niet dat dat hier in dit artikel gebeurd, het is goed geschreven en kaart een interessant verschijnsel aan.
    Maar ik twijfel ten zeerste aan de motieven van specifiek díe blanke Nederlanders die klagen dat ze zwarten geen ‘nigga’ (geen Nederlands woord) mogen noemen, onder het mom van gelijkheid. Nog afgezien ervan dat hier in Nederland ‘nigga’ -voor zover ik weet- niet algeméén wordt gebruikt als aanspreekvorm onder Suri-Creolen of Antillianen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.