Oudaden: traditionele Berbermuziek met moderne klank

Om traditionele cultuur niet te doen vergeten heeft het soms een moderne klank nodig. De groep Oudaden brengt oude Berbertradities muzikaal tot leven. Hun eigenzinnige interpretatie van de Berbermuziek laten zij horen op vrijdag 11 november in Club RASA in Utrecht en in Het Tropentheater in Amsterdam op 13 november 2011. Dan laten zij horen hoe traditionele Berbermuziek klinkt als je wat moderne klanken toevoegt.  De muziek van Oudaden is geïnspireerd op de Marokkaanse muziek van de Amazigh (Berbers) en Rways (Berbertroubadours).

De groep Oudaden bestaat uit is Abdellah en Ahmed Elfoua, Larbi Amhal en Mohamed Jemoumekh, allen afkomstig uit de buitenwijken van Agadir. Ze combineren de klanken van oude instrumenten als de bendir (een soort tamboerijn) en de nakouss (een koperen bel)  met de moderne klanken van de elektrische gitaar en banjo. De romantische mystieke muziek krijgt door de moderne instrumenten een meer trance en hypnotiserende klank.

Door de moderne interpretatie wordt de muziek van Oudaden niet door iedereen gewaardeerd. Toch treed de groep treed al dertig jaar op bij festivals en podia en heeft het al veertien albums uitgebracht. Ondanks dat hun omstreden werd gevonden, zijn ze uiteindelijk toch succesvol geworden over de hele wereld.

Optredens Nederland:

Club RASA, Utrecht, 11 november 2011

Tropentheater Amsterdam, 13 november 2011

Bron foto: Flickr

Lees ook:Het nieuwe Rasa vanaf vandaag gestart
Lees ook:Sutra Dance Theatre: de creatie van een pionier
Lees ook:Latin Dance Party in het Tropentheater
Lees ook:Tango en Flamenco in RASA Utrecht
Lees ook:Maluku en Mocro samen in RASA Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.