Met hiphop door de koran.

In de Volkskrant van afgelopen zaterdag staat een groot artikel over islamitische hiphop. Sinds 11 september 2001 zit islamitische hiphop in de lift. Migrantenkinderen rappen over discriminatie en terrorisme. Een band als Mecca2Medina, bestaande uit drie Britten van Afrikaanse afkomst, laat zien dat rap exclusief in dienst kan staan van de islam. “Als de profeet nu had geleefd, had hij rappers gehad.”

 

Ze hebben geen tatoeages, diamanten oorknopjes of gouden schakelkettingen. Verder ogen de drie leden Mecca2Medina op-en-top hiphop: glimmende trainingspakken, witte sneakers en hippe mutsjes. Maar hun teksten gaan niet over geld, drugs en sex. ”De oudere generatie moslimmigranten heeft moeite met ons, omdat we zwart zijn. Racisme is een thema dat we voortdurend aansnijden,” vertelt Ismael. De bandleden maken contoversiële onderwerpen bespreekbaar met verschillende fora. “We zijn meer dan een band”, zegt Abdul-Karim. Mecca2Medina geeft lezingen, ondersteunt en promoot andere islamitische hiphopbands en werkt samen met lokale overheden om racisme, drugsgebruik en bende-oorlogen te bestrijden. “We zien onszelf als ambassadeurs van de vrede.”

Klinkt best lekker. Doet me een beetje aan Youssou N’Dour denken, wanneer hij traditionele, in zijn geval Senegalese, muziek mengt met hiphop van Black Eyed Peas.

Lees ook:Eerste Islam Congres in Amsterdam.
Lees ook:Acteur Karim el Guennouni in Jan Janszoon, de blonde arabier.
Lees ook:Surinaamse bandleden vrijgelaten, maar verdacht.
Lees ook:Nederland Bekent Kleur boos op Verhagen.
Lees ook:De multiculturele samenleving in crisis

0 reacties op “Met hiphop door de koran.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.