Werkgevers discrimineren nog steeds

Discriminatie komt nog steeds voor, helaas. Uitzendbureaus blijken toegeeflijk te zijn aan de wensen van hun opdrachtgevers. Als die aangeven geen Turken, Marokkanen of Surinamers aan willen nemen, dan houden uitzendbureaus hier rekening mee. Schokkend nieuws, of toch niet?

Het is altijd de vraag of een foto op je CV nou een goed plan is als je geen Nederlands uiterlijk hebt. Beter is het de foto niet te laten zien. Laat ze maar verrassen op het uitzendbureau. Aan de ene kant schandalig dat deze overweging gemaakt moet worden. Helaas gaat het nog steeds niet voldoende om de diploma’s en werkervaring, maar telt de afkomst ook mee.

En wat als een uitzendbureau echt een uitstekende kandidaat heeft. Die aan alle eisen voldoet. Met perfecte diploma’s en aansluitende werkervaring. Daarnaast ook nog hardwerkend. Maar de kandidaat is een Marokkaan, Turk of Surinamer. Zal een opdrachtgever dan overstag gaan?

Persoonlijk zou ik moeten slikken bij zo’n verzoek. Mijn argument is dan meteen dat autochtone Nederlanders ook niet altijd de ideale werknemers zijn. Waar komen dan de ambtenarengrappen vandaan? Je maakt mij niet wijs dat alle ambtenaren Marokkaans, Turks en Surinaams zijn.

De klant is koning. Dat geldt helaas ook in de wereld van de uitzendbureaus.

In De Volkskrant staat een uitgebreid artikel gepubliceerd op 02 november 2011, over het afstudeeronderzoek van sociologen Evelien Loeters en Anne Backer van de Vrije Universiteit.


Bron foto: Flickr

 

Lees ook:Allochtoon heeft steeds vaker eigen huis.
Lees ook:Turkije nog steeds te traag
Lees ook:Allochtonen hebben het moeilijk
Lees ook:Excuses in Leerdam tijdens viering 50 jaar Molukken
Lees ook:Afdingen wordt gewoner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.