De Arabische Lente: vechten of vluchten?

Italiƫ, een van de toevluchtsoorden

De Arabische Lente, een fenomeen vol beweging en dapperheid. Mensen die demonstreren, schreeuwen om meer rechten, het aftreden van de dictator. Volk dat de ongelijkheid tussen arm en rijk groter ziet worden. Vanuit Nederland hebben we massa’s mensen zien demonstreren en zien vluchten voor legers. Maar er zijn ook mensen die vluchten naar de andere landen. Die wegrennen voor de chaos. Die veiligheid zoeken in andere landen. De Arabische opstanden waren en zijn niet voor iedereen weg gelegd. De ontwikkelingen in Noord-Afrika zorgden ook voor meer vluchtelingen en illegalen in de EU.

Nieuws laat altijd de beelden zien die het meest opzienbarend zijn. Een volk dat vecht voor vrijheid en democratie in een land dat al dertig jaar geleid wordt door een dictator. Dat zijn beelden waar menigeen met grote ogen naar kijkt. Verslaggevers kwamen ogen en oren tekort.

Maar nu kijken we naar de verdere gevolgen van de opstanden. Wanneer ga je vluchten? Pak je de koffers en ren je voor je leven? Als de veiligheid om je heen vervangen is voor dreiging. Opstanden, geweld, schreeuwende mensen en geweerschoten. We kunnen het vluchtelingen niet kwalijk nemen dat ze naar de EU landen zijn gegaan. De wereld bestaat uit verschillende mensen, zij die schreeuwen om veiligheid, en zij die schreeuwen om ontwikkeling. Waar hoor jij bij?

Lees hier het artikel in de Volkskrant over de toestroom van vluchtelingen naar de EU.

Lees ook:Arab Film Festival staat stil bij Arabische revolutie
Lees ook:Indrukwekkende foto’s van Oscar Motuloh in Tropenmuseum
Lees ook:De Egyptische Revolutie in Stadsschouwburg Amsterdam
Lees ook:Daarom heten ze vluchtelingen
Lees ook:Afrikamuseum: kunst, religie en het gewone leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.