Etnische registratie: goed of slecht?

Is het beledigend als je moet noteren wat je afkomst is, je etnische afkomst? Persoonlijk heb ik dit nooit als beledigend ervaren. Ik ben er trots op dat ik niet zomaar een Nederlandse ben en in Indonesië ben geboren. Het maakt je inderdaad anders dan de massa. Toch is dit nog altijd een gevoelige kwestie, die de laatste tijd weer ter sprake komt.

Etnische registratie ligt gevoelig door de Tweede Wereldoorlog, de vervolging van de joden. Het maakt mensen herkenbaar, maar ook kwetsbaarder als groep, zoals de joden toen. Dit moet voorkomen worden door etnische registratie te verbieden.

Sanne van Oosten, politicologe, sociologe en blogger van Bloggers without Borders, benadrukt het nadeel van dit verbod. Hoe goed bedoelt dit misschien ook is. Het houdt de emancipatie van de verschillende groepen in Nederland tegen. De ontwikkeling van verschillende groepen is moeilijk te categoriseren. Ook is het niet mogelijk te controleren of binnen een gemeente een respectabel aantal immigranten werkzaam zijn.

Etnische registratie is verboden, maar beperkt daarbij ook de controle of verschillende groepen wel tot hun recht komen in de samenleving.

Ik heb het nooit als een belediging gevoeld als iemand vraagt waar ik vandaag kom. Ik ben nou eenmaal geboren in een ander land. Als ik dit ontken, ontken ik een deel van mezelf. Ten tweede vind ik ook dat alle mensen, van welke afkomst dan ook, tot hun recht moeten komen.

Nu worstelen diverse gemeentes met de etnische registratie. De reden hiervoor is dat zij probleemgroepen willen aanpakken. Dan krijg ik wel weer de kriebels. Hoe gaan ze dit dan aanpakken? En worden groepen dan niet weer gestigmatiseerd?

Een moeilijk onderwerp dus, die etnische registratie. Om de groepen te erkennen is het nodig maar wel met de controle op de aanpak van deze registratie.

Lees hier het artikel van Sanne van Oosten op Bloggers without Borders.

Bron foto: Flickr

Lees ook:Afkomst Antilliaan niet genoteerd.
Lees ook:Snellere aanpak illegale arbeid.
Lees ook:Ontsnap aan de culturele chaos
Lees ook:Straf voor “Joden aan het gas”.
Lees ook:Excuses, nuttig of nutteloos?

Eén reactie op “Etnische registratie: goed of slecht?

  1. Jantine

    Lijkt mij een goed idee. Temeer omdat het ook voor medische doeleinden gebruikt kan worden!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.