Mijn moeder weet haar geboortedatum niet

Hoe komt het toch dat veel Turken van mijn moeders generatie hun geboortedatum niet weten? Ze weten wel in welk jaar ze zijn geboren, maar de exacte datum weten ze niet. Is toch raar? Dat kan ik me niet voorstellen! Vandaag waren mijn moeder, mijn oma en ik samen en ik vroeg aan mijn oma waarom ze de geboortedatum van haar oudste kind niet meer weet.

MIjn oma begon te vertellen; “ik was veertien toen ik trouwde”
“Ik was veertien toen ik met je opa ging trouwen. Ik was nog kind. Maar ik moest trouwen. Ik was wel een stuk volwassener dan de viertienjarige kinderen van nu hoor. Het was toen anders. Iedereen in het dorp trouwde zo jong. Ongeveer een jaar later kreeg ik je moeder. Ik was toen analfabeet, dus ik heb niet ergens haar geboortedatum kunnen opschrijven en je opa dacht daar al helemaal niet aan. En er was ook geen gemeente of iets dergelijks waar je aangifte deed van je kind. Dan moest je naar de stad en dat kostte geld”.

“Twee jaar later werd je oom geboren, mijn tweede kind”
“Toen pas dacht je opa er aan om aangifte te doen bij de burgerlijke stand. Hij moest reizen naar de stad. Ik weet dus wel de geboortedatum van je oom, want je opa ging direct daarna aangifte doen van zijn geboorte. Toen werd je moeder pas ingeschreven. Toen wisten je opa en ik niet meer op welke dag ze was geboren, dus je opa gaf op dat moment haar geboortejaar door en gaf voor het gemak de maand januari door. Daarom staat er nu 1 januari aangegeven op haar paspoort, maar die klopt dus niet.

“Ze werd geboren toen de bloemen aan het bloeien waren”
“Volgens mij was het lente toen je moeder werd geboren. Maar het is al zo lang geleden..ik was nog maar een kind, ik herinner het me echt niet meer. Er zijn rond die dagen meerdere kinderen geboren in het dorp. Die kinderen zijn nu allemaal volwassen natuurlijk en je moeder heeft aan een paar van deze personen gevraagd of ze hun geboortedatum weten, maar ook zij weten het niet.

Foto is gemaakt door: Anwar

Lees ook:Man ontvoert kind van Nederlandse vrouw.
Lees ook:Waarom spreekt jou moeder geen Nederlands?
Lees ook:Hoe ging het met de taal ná haar huwelijk?
Lees ook:Als je geboren bent in Nederland, ben je Nederlander! ….NOT!
Lees ook:Problemen in het islamitisch onderwijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.