Wanneer ben je een echte Nederlander?

Jurriaan Omlo heeft een proefschrift geschreven waarin hij de integratie van Marokkaans-Nederlandse jongeren in beeld brengt. Voor zijn proefschrift “Integratie én uit de gratie? Perspectieven van Marokkaans-Nederlandse jongvolwassenen” heeft hij 27 Marokkaans-Nederlandse jongvolwassenen geïnterviewd in de leeftijd van 19 tot 30 jaar.  Volgens deze jongeren wordt integratie door de Nederlandse politiek steeds meer in een negatief daglicht gezet: stigmatiserend en polariserend. Zij willen dat Nederland hun ziet als volwaardige Nederlandse burgers, die hier thuis horen en een toekomst opbouwen.

Het onderzoek van Omlo laat zien wat ik al dacht. Het maakt niet uit hoe goed allochtonen hun best doen. Hoe succesvol ze zijn. Of hoe goed ze de taal spreken. Het is nooit goed. Puntje bij paaltje, ze blijven allochtoon. Daarom wordt het tijd dat ook de toon van de politiek verandert. Dat de Marokkaans-Nederlandse jongeren deel zijn van de Nederlandse maatschappij en dat ze hier hun leven opbouwen.

De samenleving bestaat altijd uit verschillende groepen. Toevallig bestaat de Nederlandse maatschappij uit verschillende groepen, gekleurde groepen zo gezegd. Er zijn allochtonen die succesvol zijn, studerend, hardwerkend en bouwen aan een goede toekomst. Maar altijd zal er een groep bestaan die problemen geeft. In de “probleemwijken”. Jongeren die de weg kwijt zijn. Maar dit geldt net zo goed voor de autochtonen in Nederland.

Zo zijn er ook genoeg autochtonen die geen verschil zien. Steeds meer culturen zitten bij elkaar, luisteren naar elkaar. Blond, zwart, bruin, alles zit door elkaar. De Marokkaans-Nederlandse jongeren uit het onderzoek van Omlo zijn mondig en ontwikkeld. Ze willen de erkenning dat ze een volwaardig burger zijn van Nederland. Maar wanneer ben je dat eigenlijk?

Lees hier meer over het proefschrift van Jurriaan Omlo.

Bron foto: Flickr

 

 

Lees ook:Dubbele nationaliteit en integratie??
Lees ook:Joepie! Jaarrapport Integratie 2008!
Lees ook:Autochtonen hebben moeite met integratie.
Lees ook:Cijferaar Bovenkerk: Marokkanen komen echt vaker met politie in aanraking.
Lees ook:Somalische piraten blij met verblijf in cel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.