Allochtonen doen minder vaak aangifte van seksueel misbruik bij kinderen

Uit vrees dat de familie-eer wordt geschonden, doen de allochtonen vaak geen aangifte van seksueel geweld bij kinderen. Dat zegt het ACB Kenniscentrum. Volgens een woordvoerder van het kenniscentrum komt dat niet doordat allochtonen minder vaak het slachtoffer zijn. Omdat er geen aangifte wordt gedaan, krijgt het slachtoffer hierdoor ook geen hulp.

Project opgezet
Het Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland  (SMN) heeft een project opgezet voor onder meer organisaties als de GGD, scholen en imams. De bedoeling is dat de deelnemers leren hoe ze familie-eer bespreekbaar kunnen maken. Het kenniscentrum heeft zelf lessen voor het omgaan met seksueel geweld tegen kinderen ontwikkeld. Naast het SMN, hebben er negen Turkse federaties eind november met minister voor Integratie, afspraken gemaakt om in actie te komen tegen eergerelateerd geweld.

Onbegrijpelijk
Mijn tenen trekken spontaan krom als ik dit soort berichten lees. Waarschijnlijk die van jullie ook. Het is zo moeilijk te begrijpen. De gedachte die er achter zit begrijp ik wel, maar het is zo onacceptabel. Dit is een ernstige zaak. Gelukkig zijn er een hoop organisaties die er aan werken om dit onderwerp bespreekbaar te maken. En ik hoop dan dat er niet alleen maar mannen om de tafel zitten, maar dat er ook moeders aanwezig zijn.

 

Foto gemaakt door: Anwar

Lees ook:Slachtoffer mensenhandel kan uitgezet worden.
Lees ook:Chinese illegalen uitgebuit.
Lees ook:Colombiaanse jongeren delen mensenrechten
Lees ook:Publicatie: Gekleurde verwachtingen
Lees ook:Daders homogeweld autochtoon

3 reacties op “Allochtonen doen minder vaak aangifte van seksueel misbruik bij kinderen

  1. Jules de Vries

    Hoi Suna,

    Mooi stuk goed aan het licht gebracht. Ik heb wat ervaring met dit soort zaken, helaas ook met eerwraak. Ook ik maak me zorgen,net als jij,over de ontwikkelingen ( of juist het achterblijven daarvan) binnen de allochtonen samenleving. ‘Wat je niet ziet bestaat niet’, gaat immers allang niet meer op. Het is maar net wat zwaarder weegt binnen de familie……

    Veel succes met je blog en wie weet hebben we nog wat aan elkaar in de toekomst.

    Groetjes Jules de Vries.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Suna Floret

    Beste Jules,

    bedankt voor je reactie.

    De projecten die worden opgezet zijn natuurlijk allemaal goede zaken, maar ik ben bang dat de kracht van sociale controle wordt onderschat. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat dit soort maatschappelijke problemen niet op te lossen zijn. Ik denk dat een hulpverlener, iemand met dezelfde afkomst, moet gaan praten met de ouders. Het is denk ik heel belangrijk dat de ouders de juiste informatie krijgen.

    Groet,
    Suna

      /   Beantwoorden  / 
  3. André de Hooge

    Oh oh oh; wat naar!!!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.