“Probleemwijk? Dan sloop je ze toch gewoon?!”

Wat doet de overheid om een probleemwijk aan te pakken? Ze slopen de wijk gewoon. En bouwen nieuwe gebouwen. Met de hoop dat ze dan rijkere bewoners trekken, de oude en de nieuwe bewoners zich gaan mengen met elkaar en dat de wijk er uiteindelijk beter van wordt. Klinkt goed, maar het werkt niet.  

Het kost miljoenen euro’s maar het werkt niet
De aanpak kost vele tientallen miljoenen euro’s en volgens onderzoekers van de Universiteit Utrecht is het rendement van de investeringen niet of nauwelijks te zien. In plaats dat ze de huizen moeten gaan slopen, moeten ze meer aandacht hebben voor de sociale maatregelen vinden de onderzoekers. Er kan gekeken worden naar de werkloosheid in de wijk, wijkagenten kunnen de veiligheid bewaken en jongerenwerkers kunnen projecten opzetten.

Beetje simpel, niet?
Ik vind het een beetje raar dat gebouwen die gewoon nog goed zijn worden gesloopt. Is toch zonde? En de overheid doet dit alleen maar om een groepje mensen ‘weg te jagen’. Het is wel erg simpel om een probleem zo op te lossen.  

Foto is gemaakt door: Akbar Simonse

Lees ook:Buurtbarbecue helpt probleemwijk niet.
Lees ook:Vernieuwing Kanaleneiland is begonnen.
Lees ook:Wilders verkoopt onzin, zegt Van der Laan
Lees ook:Van der Laan bezoekt Amsterdamse probleemwijken.
Lees ook:‘Surinamers zijn er nog niet.’

2 reacties op ““Probleemwijk? Dan sloop je ze toch gewoon?!”

  1. Jules de Vries

    Helaas werkt het op beide fronten niet zo simpel. Slopen is geen antwoord, maar ook de inzet van wijkagenten en jongerenwerkers blijkt te kort te schieten. Er is vaak sprake van diverse etnische achtergronden en culturen, daar kan een westerse wijkagent soms gewoon niet doorheenbreken. De taalbarrière en verschil in normen en waarden versterkt dit. Vaak zijn het niet de ouders die niet wel willend zijn, maar er is geen grip meer te krijgen op hun kinderen. Als zelfs buurtvaders (ouderen met dezelfde etnische achtergrond) bekogeld worden met stenen en verrot gescholden worden door hun “eigen volk”….wat is dan wel een oplossing???? Ook ik zou het niet weten…vooral blijven dweilen.

    Groetjes Jules (politie.blog.nl)

      /   Beantwoorden  / 
  2. Suna

    Beste Jules,

    Westerse agenten prikken er zoiezo niet doorheen. De barriere is dan inderdaad gewoon te groot. Maar het is zo moeilijk te begrijpen dat zelfs buurtvaders van dezelfde achtergrond worden uitgescholden..je zou zeggen dat ze daar ‘meer’ respect voor hebben.. Er moet toch íemand zijn waar ze tegen op kijken en naar luisteren. Maar omdat te onderzoeken, moet er tijd ingeinvesteerd worden.

    Suna

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.