Kinderpardon of kinderen weg?

Vandaag staan links en rechts weer tegenover elkaar in de Tweede Kamer. Dit keer voor het begrotingsdebat voor Immigratie en Asiel. Geïnspireerd  door de zaak Mauro komen linkse en rechtse partijen met nieuwe voorstellen. Zo stelt Groenlinks een kinderpardon voor en de VVD oppert minderjarige alleenstaande asielzoekers al na de eerste afwijzing terug te sturen. Na het hele gebeuren met de jongen Mauro is dit een gevoelige zaak voor de Tweede Kamer. Het is nu afwachten hoe het debat verder gaat verlopen.

Beide partijen hebben een punt. Maar aangezien we het hier over minderjarigen hebben en dus kinderen, vind ik dat er in ieder geval duidelijke regels moeten komen. Houd kinderen niet aan het lijntje. En bovenal, kijk naar de rechten van het kind.

Naar mijn idee is het niet menswaardig een kind jarenlang in spanning te laten zitten. Jarenlang met de vraag mag ik blijven of niet blijven. Twijfel en onzekerheid zijn niet goed in het leven van een kind. Een kind wil duidelijkheid, of de feiten nou leuk zijn of niet. Het is nog altijd gebaat bij duidelijkheid.

De vraag is of de Tweede Kamer er uit komt vandaag. Links wil dat de Mauro’s blijven, rechts wil dat ze Nederland verlaten na de eerste afwijzing. Met andere woorden geen duidelijkheid. Ik ben bang dat er weer een vaag beleid uitkomt en over een tijdje de zoveelste Mauro opstaat die zijn vertrek aanvecht. Want als het beleid bestaat uit onduidelijkheid. Dan moet er een uitweg zijn niet waar?

 

Lees ook:Mauro Manuel: de speelbal van de politiek
Lees ook:Wat gaat Mauro doen?
Lees ook:Ook van lezers mag Mauro blijven
Lees ook:Ophef over nationaliteit.
Lees ook:‘Kind niet lang op school in buitenland’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.