De beleving van de dood in Het Tropenmuseum

De dood, geen fijn onderwerp. Dit geldt voor elke cultuur. Ook al verschillen we in huidskleur, taal en land, verdriet om de dood ervaren we allemaal. Het Tropenmuseum besteedt in de maand november aandacht aan het thema ‘de dood’. Een thema waar iedere cultuur anders mee om gaat. Een andere manier van verwerken en uiten. Denk aan de aardbevingen in Turkije. Het verdriet van de mensen om de omgekomen slachtoffers. Verlies van een hele familie, kinderen, ouders, opa of oma. In Nederland is het uiten van verdriet heel ingetogen. Stilletjes snikken, alleen op de kamer, of in de armen van een dierbaren. In andere culturen laten mensen hun verdriet horen en zien. De tentoonstelling De Dood Leeft in het Tropenmuseum laat de rituelen bij de dood zien en de rol van dood van alle culturen.

Morgen, dinsdag 15 november, geeft de schrijver Hafid Bouazza een lezing in het Tropenmuseum over ‘de dood in de Arabische poëzie‘. Hij is een Marokkaans-Nederlandse schrijver, afgestudeerd aan Arabische Taal en Letterkunde, winnaar van de Amsterdamprijs voor de kunsten en een Gouden Uil.

Zondag 20 november kan je in het Tropenmuseum terecht voor een rondleiding die je alle rituelen laat zien rondom dood en rouw van verschillende culturen. Aan de hand van persoonlijke verhalen, films, voorwerpen en kunst leer je over de verwerking van dood, het afscheid nemen en het herdenken.

Allesbehalve vrolijkheid, maar misschien toch een steun in de rug. De rituelen van een ander land kunnen jou op weg helpen in jouw verdriet. Het verwerken van verlies kan op verschillende manier, door een kaarsje te branden, voorwerpen neer te zetten of andere rituelen. Herkenning en verbondenheid kan ook helpen. Wie weet helpt Het Tropenmuseum je daarbij op weg.

Tentoonstelling De Dood Leeft, nog tot zeker 18 december in Het Tropenmuseum in Amsterdam.

Klik hier voor meer informatie.

Bron foto: Flickr

 

Lees ook:Fashion in het Tropenmuseum
Lees ook:Indrukwekkende foto’s van Oscar Motuloh in Tropenmuseum
Lees ook:De troost van traditie
Lees ook:Plantage Zondag vertelt de koloniale zeevaartsgeschiedenis van het Tropenmuseum
Lees ook:Bekijk foto’s en werk van Hella Haasse in het Literair Museum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.