Het mysterie van de sluier

Hoofddoek, een onschuldig stukje stof dat ontzettend veel discussie doet opwaaien. Het boerkaverbod, kopvoddentax, en ga zo maar door. Door al die ophef lijkt het of de hoofddoek alleen in de Islam voorkomt. Niets is minder waar. Het bedekken van haar van vrouwen en mannen komt in meer geloven voor. Ook in het christendom. Zo gek is die hoofddoek echt niet. Op de belangrijkste dag van hun leven kiezen vrouwen voor…de sluier.

Zelf ben ik altijd geboeid door afbeeldingen met vrouwen in sluier. Het heeft iets mysterieus, aantrekkelijk en romantisch ook. Volgens de tradities van veel vele geloven horen vrouwen hun hoofd te bedekken. Een gebruik dat voorkomt uit I Korintiërs 11:5-6 waarin staat “Iedere vrouw, die blootshoofds bidt of profeteert, doet haar hoofd schande aan…”. In zowel de katholieke en protestantse  kerken bedekken de vrouwen hun hoofd uit respect met een hoofddoek, een sluier of een hoofddeksel.

Het bedekken van het hoofd met een sluier of een hoofddoek staat ook voor kuisheid. Dit zie je terug tijdens de communies en op bruiloften. Meisjes en vrouwen bedekken hun hoofd met een sluier om hun kuisheid te tonen.

Ook Joodse vrouwen dragen hun haar bedekt. Dit geldt voor getrouwde en gescheiden vrouwen. In Kethuboth, fol. 7, kol. 1. staat dat ‘men van de vrouw scheiden moet  en verliest de vrouw haar huwelijksdeel als zij haar hoofd onbedekt laat. Daarom dragen veel Joodse vrouwen een hoofddoek, hoedje of petje.

Waar het op neer komt is respect, in allerlei vormen. Maar het meeste misschien respect voor de eigen verschijning naar de buitenwereld toe. De mate waarin het hoofd bedekt is, verschilt per geloof. In de Islam is deze regel strikter dan bij andere geloofsovertuigingen, dat is waar. Kiest een vrouw voor het dragen van een hoofddoek, dan kan zij in principe niet meer terug. De enige aan wie zij zich laat zien is haar echtgenoot. En is dat zo verkeerd?

Lees ook:Koningin reageert op hoofddoek-vragen
Lees ook:Verstoppen in de boerka
Lees ook:De verwarring van de vrouwencultuur
Lees ook:Kleden hoe het hoort, lekker eigenwijs dus
Lees ook:“Poldermoslima” voert actie tegen discriminatie op het werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.