De verwarring van de vrouwencultuur

Vrouwen en cultuur, een haat liefde verhouding waarin vrouwen worstelen met tradities en hun eigen talenten. Ze hebben een stem, een lichaam en een gave. Drie eigenschappen waar vrouwen voor strijden, in elke cultuur. De strijd om hun stem te laten horen, hun lichaam te laten zien, hun gave te uiten. Een strijd in elke cultuur, maar steeds in een andere vorm.

De Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland besprak op 14 oktober de rol van Arabische vrouwen in de revolutie. Een van de discussiepunten was hoe deze vrouwen te noemen, leiders of slachtoffers. Dat laatste zeker niet. Leiders, zo zien de vrouwen zichzelf niet. De conclusie was, leeuwinnen. Ze strijden, voor hun land, de slachtoffers. Zijn ze zelf slachtoffers? Nee zeker niet. Het is oneerlijk deze vrouwen als slachtoffers neer te zetten. Feministen? Ook die term is niet voldoende. Leeuwinnen is de term die we zoeken.

Het wordt vrouwen niet makkelijk gemaakt te strijden. Hoe ze het ook doen, ze doen het nooit goed. Ze moeten harder werken om serieus genomen te worden. In de Arabische of westerse wereld strijden met boerka en hoofddoek. In beide werelden moeten ze sterk in hun schoenen staan. Strijden en vrouw blijven. Alleen leeuwinnen kunnen dat. Die vechten in de gedaante waar zij voor staan. In rok, boerka, met hoofddoek, het maakt niet uit. Ze laten van zich horen, hoe ze er ook uit zien. Want het gaat niet om de verpakking, maar om de boodschap. Alleen door er strijdbaar uit te zien, zal je boodschap overkomen.

Ook westerse vrouwen komen het juk van de cultuur tegen. Als een vrouw in korte rok en laag decolleté gaat protesteren. Reken maar dat ze uitgelachen zal worden. Ze had zich anders moeten kleden, meer bedekken. Een vrouw met hoofddoek of in boerka, die moet zich minder bedekken. Het is een verwarrende cultuur waar we in leven.

Het mooie zou zijn als we in elke gedaante kunnen strijden, in boerka, met hoofddoek, in korte of lange rok. Gewoon zoals vrouwen willen zijn. Daarvoor hebben we leeuwinnen nodig. Die vechten zoals ze zijn. En wie weet wat voor nieuwe vrouwencultuur dat oplevert.

 

Lees ook:Het mysterie van de sluier
Lees ook:Verstoppen in de boerka
Lees ook:Koningin reageert op hoofddoek-vragen
Lees ook:Sirleaf, Gbowee en Karman: drie moedige Arabische vrouwen
Lees ook:Moslima’s moeten gezicht tonen in de bus.

Eén reactie op “De verwarring van de vrouwencultuur

  1. joop

    ik denk eerder aan een verwarde mannencultuur……..

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.